Campagne over transplanteren

Met het openen van de website www.xenotransplantatie.nl heeft minister Borst (Volksgezondheid) gisteren het startsein gegeven voor een publiekscampagne over xenotransplantatie, het transplanteren van dierlijke weefsels en organen naar de mens.

Borst wil het onderwerp meer bekendheid geven. ,,Ik vind het belangrijk dat mensen hierover een standpunt kunnen formuleren. Het gaat om een in theorie belangrijke behandelmethode voor ernstig zieke mensen'', aldus de minister. Xenotransplantatie wordt gezien als een van de mogelijkheden om het groeiende tekort aan organen op te lossen.

De website geeft informatie over techniek, ethiek en regelgeving omtrent xenotransplantatie. De bezoeker van de site kan vragen stellen over het onderwerp en reageren op een aantal stellingen. Verder worden er folders en brochures verspreid.

In Engeland en Amerika rust inmiddels een moratorium op het uitvoeren van xenotransplantatie. Eerst wil men de risico's van de ingreep wat beter in kaart hebben, met name wat betreft het gevaar op een eventuele infectie met een `rustend' varkensvirus. Dat virus zou in een patiënt actief kunnen worden en zich vervolgens verspreiden over de bevolking.