Belastingplan

Eigenlijk is het belastingplan van de heren Vermeend en Zalm veel revolutionairder dan het lijkt. Want wat gebeurt er? De heffing over inkomen uit vermogen wordt afgeschaft. In plaats daarvan komt er onder de naam `vermogensrendementsheffing' (box 3) een vermogensbelasting, waarbij simpelweg een vast percentage van 1,2 belasting geheven wordt over het gemiddelde vermogen in een jaar.

Dat het een vermogensbelasting betreft, blijkt ook uit het feit dat de hoogte van de privé-bestedingen van invloed is op de heffing: immers, hoe meer je uitgeeft, hoe lager het vermogen aan het einde van het jaar is en hoe minder belasting er verschuldigd is.

Voor een vermogensbelasting is dit niet zo vreemd, maar voor een inkomstenbelasting?

Stel je eens voor dat je dit principe ook zou toepassen op bijvoorbeeld inkomsten uit arbeid. Je betaalt dan inkomstenbelasting over hetgeen resteert van je salaris, nadat daarvan de uitgaven betaald zijn. Dan ben je natuurlijk ook meteen van alle discussies over aftrekposten af. Met rechtvaardigheid en draagkrachtbeginsel heeft dit alles niets meer te maken.