Afwachtend Damrak sluipt naar record

In afwachting van cijfers over de Amerikaanse economie nam de Amsterdamse beurs vanochtend een afwachtende houding aan. Na een aanvankelijk verlies stond de AEX tegen het middaguur op een lichte winst.

Die winst, een stijging van 4,23 punten tot 628,52, was direct goed voor een record. Het hoogste niveau waar de effectenbeurs vanochtend op belandde was 629,10 punten. De Amerikaanse cijfers waar beleggers op wachtten zijn de Amerikaanse consumentenprijzen en detailhandelsomzet over november. Die gegevens kunnen een aanwijzing zijn voor het rentebeleid van de Amerkaanse centrale banken. Tot nog toe lijkt de inflatie in de VS onder controle.

Aanjagers van de Amsterdamse beursindex waren de technologiebedrijven ASM Lithography, Philips en Baan. ASML, producent van machines voor chipfabrieken, maakte in een interview met het persbureau Reuters bekend dat het nog steeds markaandeel wint, terwijl marktleider Canon het aandeel van 44 naar 42 procent ziet teruglopen. Dit gevoegd bij een positief advies van zakenbank Goldman Sachs deed het aandeel met bijna 7 procent stijgen tot 101,60 euro. Begin dit jaar was ASML nog maar 26 euro waard. Het elektronicaconcern Philips, dat ruim 20 procent van ASML bezit, liftte met het Veldhovense bedrijf mee. De koers steeg met 1 procent tot 127 euro.

Automatiseerder Baan profiteerde van concurrent SAP, die zich vandaag optimistisch uitliet over het komende jaar. Ook na het millennium blijkt er voor dit soort automatiseerders (met allesomvattende pakketten) nog leven te zijn, aldus een analist ironisch. Veel klanten hebben voorrang gegeven aan investeringen om het millenniumprobleem op te lossen. Door het positieve geluid van de Duitse concurrent won het aandeel Baan 6,7 procent op 14,50 euro.

Winstnemingen drukten KPN met 3 euro omlaag tot 80,00, nadat het telecomconcern grote koerssprongen had gemaakt na de overname van de Duitse branchegenoot E-Plus. De telecombedrijven KPNQwest en UPC deden het beter. Het pas genoteerde KPNQwest klom 4,50 euro op 50, terwijl UPC 2,40 won op 107 euro. In de technologiesector behoorde ook Océ tot de verliezers.

De Venlose producent van kopieermachines en printers werd geraakt door een winstwaarschuwing van concurrent Xerox. Dit Amerikaanse bedrijf klaagt over de hevige concurrentie. Ook de millenniumwisseling zou klanten voorzichtig maken met nieuwe bestellingen. Het aandeel Océ leverde 2,5 procent in op 15,06 euro.

Goldman Sachs speelde nog een rol in de waardering van Getronics. Deze automatiseerder neemt al dagen de Midkap-index op sleeptouw, die in het begin van de middag 5,5 punt hoger noteerde op 643,04 punten. Getronics komt bij Goldman Sachs op een aanbevelingslijst voor particuliere beleggers te staan, waardoor de koers ruim 4 procent steeg tot 80,85 euro.