Aftrap

Hebt u ook het gevoel, dat het Europees kampioenschap voetbal sinds afgelopen weekeinde nu echt begonnen is? Ik was blij toen ik Frank Rijkaard deze uitspraak hoorde doen, al was het maar omdat het altijd prettig is om in je mening bevestigd te worden. Het is waar: tot nu toe was het katjesspel met al die kwalificatiewedstrijden, maar nu wordt het menens. Ik wilde wel dat ik er iets op wist om de organisatoren van zo'n evenement niet te hoeven vrijstellen van die eindeloos-lijkende serie oefenpartijtjes, maar het kan niet anders. Je kunt het risico niet lopen dat een organiserend land niet tot de eindronden zou doordringen. De kaartverkoop zou er enorm door kelderen en bovendien: wie de moeite en de risico's van de organisatie op zich neemt, moet een zekere mate van beloning ontvangen. Doe je dat niet, dan is er weinig gretigheid om te organiseren.

Ik vind het overigens wel degelijk een fout van de KNVB om Rijkaard de mogelijkheid te bieden ruim een dozijn oefenpotjes te spelen. Als befaamde ex-prof weet hij toch dat miljonairs niet warm zijn te krijgen voor een overvloed aan wedstrijden om de baard van de keizer? En was het voor informatie van de bondscoach echt nodig? Hij moet kiezen uit een aantal vrijwel aan elkaar gelijkwaardige spelers. In de vaderlandse competitie is er momenteel niet één elftal dat er werkelijk uitspringt. Sommige ploegen hebben sterke perioden (PSV, Ajax, Feyenoord, Twente, RKC) maar vallen soms snel terug naar een bedenkelijk niveau en onthutsende verliespartijen. Als RKC zo goed is als menigeen de laatste tijd dacht, waar komt dan die ontluisterende 0-4-nederlaag tegen MVV vandaan? Niemand is constant. Iemand moet bovenaan staan, maar een werkelijke afgetekende top is er niet.

Overigens heb ik er behoefte aan de PSV'er Ruud van Nistelrooy enigszins in bescherming te nemen. Hij is een tamelijk emotionele voetballer en in het veld geen gemakkelijke jongen. Ook is hij niet in stralende vorm en dan miste hij tegen FC Utrecht bovendien nog zijn maatje Nilis, die geblesseerd was. Het valt moeilijk om een goede reden te bedenken waarom de Stichtse aanhang de international permanent uitfloot zodra hij aan de bal was. Het zal wel onuitroeibaar zijn, maar deugen doet het niet. In Rotterdam herinnert men zich de afgang van Henk Vos, die eens met rood schoeisel in het veld kwam en sindsdien als aansteller te boek stond. De man werd er bijkans gek van en bloeide pas op toen hij de Kuip achter zich had gelaten. Tot op zekere hoogte kunnen de supporters een speler maken en breken. Tenzij hij ijzersterk in zijn schoenen staat. Van Nistelrooy lijkt mij tamelijk goed bestand tegen tribunale provocaties. Die eigenschap zal hij zeer goed kunnen gebruiken de komende tijd.