ACHTER DE SCHERMEN VAN DE TOP

Ruim 2.000 journalisten liepen er rond op de Europese top in Helsinki, de meesten daarvan waren redacteuren van kranten en weekbladen als Die Zeit of Time. In het beurs- en congrescentrum in Helsinki waar de top werd gehouden waren zij gehuisvest in het zogenoemde media-center: een complex van enkele hallen waar gewerkt en gegeten wordt en dat ook een hele reeks `briefing-rooms' bevat voor persconferenties. Voor de audiovisuele pers was een omvangrijke ruimte in hokjes verdeeld voor montage. Voor de schrijvende pers was een grote hal ingericht met lange tafels voorzien van alle mogelijke stekkers en verbindingen voor telefoons en portable computers.

De redacties van kranten en bladen sturen in eerste instantie hun Brusselse correspondenten naar topconferenties van de EU en die kruipen – per land – meestal bij elkaar aan een tafel. Dat vergemakkelijkt de uitwisseling van informatie en het contact met de woordvoerders van onder meer de Permanente Vertegenwoordigingen van de EU-lidstaten, die in de regel de pers op de hoogte houden van de ontwikkelingen. De journalisten zijn gewend te werken in deze lawaaiige omgeving – bij alle topconferenties bestaan dergelijke media-centers – die bol staat van piepende, fluitende en bellende mobiele telefoons, van luidruchtige gesprekken met redacties die continu op de hoogte worden gehouden en met wie altijd nieuwe afspraken worden gemaakt over de inhoud en de lengtes van nieuwsberichten en achtergrondverhalen.

Televisieschermen houden hen op de hoogte van persconferenties, om uit te rusten of na te denken zijn her en der hoekjes ingericht met comfortabele stoelen. Bij topconferenties van de EU biedt het organiserende land – de voorzitter – gewoonlijk voor alle aanwezigen eten en drinken aan (bij VN-conferenties moet contant voor elke hap of slok betaald worden) en in Helsinki was een hal uitsluitend daarvoor ingericht. De `voorzitter' regelt meestal ook het vervoer van hotels naar het congrescentrum (en vice-versa). Maar bij de EU is het meer regel dan uitzondering dat vergaderingen lang duren, soms zelfs de hele nacht.

(Foto Lehtikuva/ Markku Ulander)