`Accepteer een stukje vrede'

De `tweede generatie oorlogsinvaliden' die op brancards en in rolstoelen uit Tsjetsjenië terugkeert, krijgt een warmer welkom dan hun voorgangers uit de eerste oorlog. In koelwagons op een rangeerterrein in Rostov-aan-de-Don liggen nog altijd ruim tweehonderd ongeïdentificeerde soldatenlijken uit de periode 1994 tot 1996 terwijl de veteranen uit die oorlog nog steeds soldij tegoed hebben.

Dit maal is de regie strakker: er worden domweg geen lijken getoond. Voor gewonden, die niet zwijgen, is een andere mediastrategie bedacht: zij worden als helden onthaald. Igor Sergejev, de minister van Defensie, speldde maandag bij een bezoek aan een legerhospitaal een medaille op hun kamerjas. Opmerkelijk was dat hij ook vier Lada's uitdeelde. ,,Voor het geval jullie ooit nog kunnen autorijden'', merkte een journalist cynisch op.

De Lada's werden cadeau gedaan door Achter het Stuur, ,,het tijdschrift voor echte mannen'', dat deze maand in extra hoge oplage onder de Russische troepen in Tsjetsjenië wordt verspreid. Het blad Motor wilde niet achterblijven. Het stelde zeventien motorfietsen beschikbaar voor verloting op de legerbasis Mozdok. ,,Nieuwjaarsgiften voor onze strijders'', staat er op het omslag. En binnenin: ,,Accepteer een stukje vrede''.

Adjunct-hoofdredacteur Maksim Joertsjenko legt uit in Motor dat ,,dit conflict ons allemaal raakt''. ,,Daarom willen wij de pijn van ons volk verzachten.'' In een hangar op het militaire vliegveld van Mozdok wil Motor de trekking organiseren: uit een soepketel vol lotingsbriefjes.