Weer wereldrecord

De Australische zwemmer Michael Klim heeft gisteren in Canberra opnieuw zijn eigen wereldrecord op de honderd meter vlinderslag overtroffen. Hij tikte aan in 51,81 seconden. Vrijdag legde de in Polen geboren Klim dezelfde afstand op het Australische Sportinstituut in Canberra af in een mondiale toptijd van 52,03 seconden. ,,Ik denk dat dit mijn meesterwerk was'', zei de 22-jarige zwemmer. Klim verbrak dit jaar zeven wereldrecords (individueel en estafette). De beste vijf tijden op de 100 meter vlinder staan op zijn naam. Vorig jaar won hij bij de WK in Perth viermaal goud, tweemaal zilver en eenmaal brons.

Therese Alshammer zwom zaterdag een wereldrecord bij de EK kortebaan (25 meter bad) in Lissabon. Amper 24 uur na haar toptijd op de 100 meter vrije slag (52,80) sloeg de 22-jarige Zweedse toe op de 50 vrij. Alshammer tikte aan na 24,09 en verdrong daarmee de zes jaar oude toptijd van de Chinese Le Jingyi (24,23) uit de boeken. In de halve finales had de pupil van de Duitse coach Dirk Lange het Europese record van Inge de Bruijn (24,28) al aangescherpt tot 24,27. Diezelfde Alshammer stond gisteren aan de basis van het wereldrecord dat de Zweedse estafetteploeg op de 4x50 wissel neerzette: 1.49,47. Daarmee kwam het aantal wereldrecords in Lissabon op vijf, alle op naam van Zweden.

ZWEMMEN: pagina 21