Vrede

,,Voetbal is vrede'', neuriede Bram Peper de afgelopen week terwijl hij enkele troefkaarten door Euro 2000 op tafel legde. Alle Nederlandse politiekorpsen staan in de maand juni niet minder dan tien procent van hun mankracht af om de supporters met raad en daad bij te staan. Dat moet genoeg zijn voor een rimpelloos verloop van het toernooi, verzekerde de minister zijn omgeving. En om het allemaal nog leuker te maken, krijgen de bezoekers van het voetbalfestijn het recht zonder te betalen aan het openbaar vervoer deel te nemen.

De meute gratis met de trein mee, dat scheelt een hoop gedoe en gezeur. Het voorkomt bijvoorbeeld zwartrijden en files voor de loketten. Supporters die even op hun nagels moeten bijten alvorens een treinkaartje te kunnen bemachtigen, neen, dat kan men hun onmogelijk aandoen. Het gevaar bestaat dat zij gaan hyperventileren of echt boos worden, ook al omdat zij hun geld achter de hand willen houden voor de coffeeshop of het café. Of zij eventueel ook gratis aan de noodrem mogen trekken dan wel een treinstel vernielen wanneer hun team verloren heeft, kan de minister nog niet zeggen. Hij zal daarover nadenken.

In de week dat Peper zijn optimisme tentoonspreidde of misschien een poging deed zichzelf moed in te spreken, verbood de Enschedese burgemeester Mans de competitiewedstrijd FC Twente-Ajax. En wel omdat een aantal supporters had aangekondigd op eigen gelegenheid naar het Arke-stadion te komen bij wijze van protest tegen de combi-regeling. Die regeling houdt in dat een toegangskaartje alleen wordt verkregen in combinatie met een georganiseerde bus- of treinreis.

Een paar honderd fans van de club die donderdag op Mallorca weer eens flitsend voor de dag was gekomen, dreigden als een rood-witte mobiele eenheid naar het land van de Tukkers op te rukken, hetgeen de burgemeester tamelijk laconiek deed besluiten de wedstrijd af te blazen. Hij was vermoedelijk bang voor min of meer ernstige ongeregeldheden, ook al omdat het Ajax-bestuur niet kon garanderen dat het zijn aanhangers in het gareel zou houden.

Ajax-voorzitter Michael van Praag is tevens bestuurslid veiligheidszaken van de KNVB. Namens de KNVB zou hij nu eigenlijk tot de conclusie behoren te komen dat de misselijke intimidatiepoging van zijn supporters tot de afgelasting van een belangrijke wedstrijd heeft geleid. En dus zou Van Praag tot een of andere sanctie moeten besluiten of de affaire aan de tuchtcommissie kunnen voorleggen. Maar daar piekert hij niet eens over.

Sterker nog, de KNVB (Van Praag en Van Rhee) toont plotseling alle begrip voor supporters die zich afzetten tegen de combi-regeling als remedie voor de daarbij behorende risicowedstrijd. Deze week krijgt Peper dan ook een petitie van de voetbalbond overhandigd waarin de overheid, landelijk en lokaal, dringend in overweging wordt gegeven alleen in strikt noodzakelijke gevallen een verplichte combi-regeling toe te passen. Daarnaast verlangt de KNVB van de eredivisieclubs dat zij in het vervolg tien procent van hun beschikbare plaatsen aan fans van de bezoekende club beschikbaar stellen.

Voetbal is niet alleen vrede, het is ook grenzeloos opportunisme. Supporters die met eigen auto's naar pikante uitwedstrijden willen, krijgen plotseling weer het voordeel van de twijfel. Pas wanneer het behoorlijk uit de hand loopt, zoals een paar jaar geleden in Beverwijk, plengen de voetbalbobo's krokodillentranen en verwijten ze de overheid vervolgens een gebrek aan slagvaardigheid.

Nu alles weer vergeven en vergeten is en Peper het EK-volk zelfs kostenloos door het land laat treinen, hopen de clubs kennelijk een graantje mee te pikken. Misschien krijgen ze de minister wel zo gek dat de fans niet alleen met de eigen automobiel van Amsterdam of Rotterdam naar Enschede mogen reizen, maar halverwege ook gratis kunnen tanken.