Van Nistelrooy ligt weer onder vuur

Dat een scheidsrechter een grote invloed op een wedstrijd kan hebben bleek gisteren maar weer eens bij FC Utrecht-PSV. In de 44ste minuut werd Utrechter Cairo bij een 1-0 stand in het strafschopgebied neergehaald door Khokhlov. Doorgaan, gebaarde arbiter Bossen. Dertig seconden later werkte Oliseh aan de andere kant van het veld Van Nistelrooy tegen de grond. Vrije trap, besliste Bossen. Bouma zorgde voor de gelijkmaker (1-1). Het gelijkspel leverde PSV de gedeelde koppositie met Ajax op.

Na afloop liep Van Breukelen ziedend door stadion Nieuw-Galgenwaard. Voor de directeur technische zaken van FC Utrecht was de maat vol. ,,Ja, ik ben opgewonden. Het was een zuivere penalty. Daar werk je je dan de takke voor. We hebben dit jaar al minimaal zeven punten verloren door dwalingen van scheidsrechters. Ik ben niet chauvinistisch, maar realistisch.''

PSV-trainer Gerets: ,,Laten we het maar niet over de scheidsrechter hebben. Die mensen hebben het al zo moeilijk. Ik probeer ze met rust te laten, misschien gaan ze het dan wat beter doen.'' Utrecht-trainer Wotte sprak over een heel belangrijk moment in de wedstrijd. ,,1-1 of 2-0, dat maakt natuurlijk wel wat uit. Al betekent een 2-0 voorsprong voor Utrecht ook maar weinig'', grapte Wotte, doelend op de laatste twee wedstrijden van zijn club. Tegen Cambuur leidde Utrecht met 3-0, bij Willem II met 3-1, maar de club verloor uiteindelijk twee keer in de slotfase met 4-3.

In een uitverkocht stadion begon Utrecht gisteren vrij nerveus aan de wedstrijd tegen PSV. De Eindhovenaren, die met Bruggink voor de geblesseerde Nilis speelden, domineerden het eerste half uur. Met een sterke Bouma, die Stinga voorlopig uit de basis heeft gespeeld, brak PSV herhaaldelijk door aan de linkerkant. In de 22ste minuut was PSV dicht bij de openingstreffer nadat Bouma door de robuuste Belg Vreven naar de grond werd getrokken. De door Bruggink genomen vrije trap ging rakelings naast het doel van FC Utrecht.

Ook topschutter Van Nistelrooy, die al een maand niet heeft gescoord, kreeg een aantal uitgelezen mogelijkheden. Maar Van Nistelrooy – net als drie weken geleden in Leeuwarden door het publiek uitgejouwd als `Ruudje Matthäus' – had zijn dag niet.

Het werd de dag van zijn bewaker Zwaanswijk. Toen PSV na een half uur de greep op de wedstrijd verloor, ging ook de 24-jarige Haarlemmer mee naar voren. Na een charge van Faber tegen Bosschaart (de PSV-verdediger kreeg geel en mist daardoor woensdag de wedstrijd tegen Ajax) kreeg Utrecht in de 38ste minuut een vrije trap. De Fransman Martel gaf een voorzet aan Zwaanswijk, die met een kopbal voor 1-0 zorgde. Het zal niet vaak voorgekomen zijn dat Van Nistelrooy zelf niet scoort, maar zijn directe tegenstander wel.

Bouma maakte zeven minuten later met een hard ingeschoten vrije trap gelijk (1-1). PSV maakte in de tweede helft nog een paar keer aanspraak op de overwinning, maar wist de mogelijkheden op het ondanks de voortdurende hoosbuien goed bespeelbare veld niet te benutten. Gerets: ,,We hebben Utrecht te veel laten voetballen. We kunnen niet zeggen dat we meer dan een punt verdienden.'' Wotte was blij dat zijn ploeg na een aantal moeilijke weken niet verloren had. Hij had met name Zwaanswijk ,,uitstekend'' gevonden.

Zwaanswijk speelde anderhalf jaar geleden nog voor de amateurs van Ajax. Vorig jaar mocht hij van Utrecht na een half jaar alweer vertrekken. Dit seizoen is hij elke week een vaste kracht in het elftal van Wotte. ,,Het gaat goed met me. En vandaag was een lekkere wedstrijd met leuke duels tegen Van Nistelrooy'', stelde de uitblinkende verdediger vast.

Net als zijn Cambuur-collega Berhalter hekelde Zwaanswijk het volgens hem provocerende gedrag van de PSV-aanvaller. ,,Van Nistelrooy is natuurlijk een fantastische voetballer, maar hij is niet erg sympathiek'', meende Zwaanswijk. ,,Ruud blijft maar zeuren. Hij gaat steeds liggen en loopt dan schreeuwend naar de scheidsrechter. Ik denk dat hij bang is zich te blesseren. Het sterkt me toch als het publiek hem dan uitjouwt. Ik ben dus niet de enige die dat ziet.''

Van Nistelrooy was zich na afloop van geen kwaad bewust. ,,Waarom het publiek zich de laatste tijd tegen mij keert? Ik heb geen idee. Ik heb een gewone wedstrijd gespeeld. Dat ik niet gescoord heb maakt me niet zoveel uit. Dat komt wel weer.'' Het scheelde gisteren niet veel of Van Nistelrooy was tegen een schorsing voor de wedstrijd tegen Ajax van komende woensdag aangelopen. In blessuretijd maakte hij hands in een duel met Zwaanswijk. De international kreeg een vrije trap tegen. Van Nistelrooy maakte vervolgens met beide handen een wegwerpgebaar naar Bossen. De scheidsrechter had zijn hand al bij zijn borstzakje, maar hij bedacht zich op het laatste moment.

Zwaanswijk stond er vlakbij. Zijn commentaar: ,,Ik zei nog tegen Bossen: `geef hem dan ook die gele'. Normaal doe ik dat niet, maar als iemand de hele wedstrijd zeurt, vraagt hij erom. En een wegwerpgebaar is `geel' volgens de regels. Ik ken Bossen goed uit Haarlem. Na afloop ben ik nog even naar hem toegegaan om te vragen waarom hij die kaart niet gaf. `Je hebt woensdag Ajax-PSV', zei hij tegen mij.'' En zo wist scheidsrechter Bossen bij voorbaat ook al een beetje de topper tussen Ajax en PSV te beïnvloeden.