Strijd aan grens Panama

Zeshonderd strijders van de Colombiaanse marxistische guerrillabeweging FARC hebben gisteren de marinebasis van Jurado, vlakbij de grens met Panama, onder de voet gelopen. Volgens een lokale priester zijn zijn veertig militairen gedood en veertig gewond geraakt, maar dat is niet te controleren omdat het contact met Jurado is verbroken.

De aanval, twee dagen voor de overdracht van het Panama-kanaal door de VS, versterkt de Amerikaanse angst dat Panama betrokken kan raken bij de Colombiaanse burgeroorlog. Zowel het FARC als rechtse paramilitairen zijn in het zuiden van Panama actief. De Amerikaanse generaal Charles Wilhelm waarschuwde onlangs dat hun aanvallen in de toekomst een bedreiging kunnen vormen voor de veiligheid van het scheepvaartverkeer in het Panama-kanaal. De sinds de arrestatie van dictator Manuel Noriega in 1989 drastisch ingekrompen Panamese strijdkrachten zouden geen partij voor hen zijn. (Reuters)