Smits topscorer bij Indiana Pacers

De Indiana Pacers hebben in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA) een monsterzege behaald op de Cleveland Cavaliers (136-88). De Nederlander Rik Smits was topscorer met 25 punten. De Pacers boekten al hun vijfde zege op rij.

Smits maakte in het eerste kwart al zestien punten. ,,Het was een van die dagen waarin alles perfect gaat'', zei hij. Smits miste alleen een keer een vrije worp. Ploeggenoten Jalen Rose (23 punten) en Dale Davis (18) deden het ook goed. ,,Ik weet niet of we beter hadden kunnen spelen'', meende coach Larry Bird.

Patrick Ewing maakte vrijdagnacht zijn rentree bij de New York Knicks. De center, die ook voorzitter van de NBA-spelersvakbond is, stond de afgelopen twee seizoen bijna voortdurend buitenspel met achillespeesblessures. De sterspeler kwam voor het laatst in juni in actie. Ewing speelde een half uurtje tegen Philadelphia 76'ers, miste bij al zijn acht schoten, maar zag zijn club winnen (85-78).

Karl Malone had vannacht een belangrijk aandeel in de ruime overwinning van de Utah Jazz op de Toronto Raptors (103-88). Hij scoorde 28 punten en schreef veertien rebounds op zijn naam.

Dankzij sterk fysiek spel slaagde Utah Jazz erin om Raptors-sterspeler Vince Carter in bedwang te houden. Carter, die vorige week een hoofriol speelde in de overwinning van de Raptors op NBA-kampioen San Antonio Spurs, scoorde niet meer dan zestien punten, net zoveel als zijn ploeggenoot Kevin Willis. Carter heeft per wedstrijd een gemiddelde van 23,2 punten. ,,Hij slaagde er niet één keer in een mooie dunk te maken en het publiek op gang te krijgen'', stelde Malone tevreden vast.

De Jazz revancheerde zich voor het verlies van de Raptors voor eigen publiek. Twee weken geleden verloor de ploeg uit de Mormonenstad met 100-87. De ploeg van Utah boekte in Toronto de vijfde zege op rij. Het was tevens de eerste van zeven wedstrijden die de Utah Jazz in elf dagen moet spelen. Pas twee dagen voor Kerst keert de ploeg terug in Salt Lake City. ,,Wij spelen altijd goed vlak voor Kerstmis'', zei Malone.

Bij de Los Angeles Lakers was Kobe Bryant vannacht met 26 punten topscorer in het duel met de Detroit Pistons, 101-93. Zijn ploeggenoot Shaquille O'Neal schreef 22 punten en 24 rebounds op zijn naam.

Op het nippertje bleven de New York Knicks vannacht de Boston Celtics de baas, 99-97. Vooral dankzij Larry Johnson (23 punten) boekte de ploeg van Jeff Van Gundy zijn vijfde opeenvolgende overwinning. Vrijdagnacht waren de Knicks te sterk voor de Philadelphia 76'ers, 85-78.

Scottie Pippen en Karl Malone maken opnieuw uit voor de selectie voor de Olympische Spelen in Sydney. Als lid van het Dream-Team III kunnen de spelers van respectievelijk Portland Trailblazers en Utah Jazz als eerste basketballers in de geschiedenis hun derde olympische titel veroveren.

Pippen en Malone wonnen eerder goud in Barcelona (1992) en Atlanta (1996). Ook Vince Carter (Toronto Raptors), Alonzo Mourning (Miami Heat) en Antonio McDyness (Denver Nuggets) zijn al zeker van hun uitverkiezing.

De definitieve samenstelling wordt in januari bekendgemaakt.