Slap Vitesse te kijk gezet door FC Den Bosch

Veel clubs uit de onderste regionen van de eredivisie waren afgelopen weekeinde succesvol. FC Den Bosch, De Graafschap en MVV wonnen hun wedstrijden. Cambuur Leeuwarden, dat het duel tegen Sparta zag worden afgelast, zakte daardoor naar de laatste plaats.

FC Den Bosch boekte de tweede zege van het seizoen. De eerste dateert van drie maanden geleden tegen FC Utrecht. Uitgerekend het ambitieuze Vitesse werd gistermiddag door de hekkensluiter verslagen. De 2-1 was dik verdiend. Den Bosch had veel meer kunnen scoren tegen het slappe Vitesse. ,,Die gasten verdienen vorstelijk, maar vormen absoluut geen team'', zei Den Bosch-trainer Koopman over de tegenstander.

Interim-trainer Sturing van Vitesse constateerde na afloop dat het spel van zijn ploeg met de week minder wordt. ,,Vitesse moet zich schamen'', zei hij. ,,Ik heb me machteloos gevoeld.'' Sturing wordt per 1 januari opgevolgd door Ronald Koeman. De oud-international zag gisteren vanaf de tribune zijn toekomstige club spelen. Hij zal daar niet vrolijk van geworden zijn. Koeman, met naast zich voorzitter Aalbers, schudde tijdens de wedstrijd een aantal keren het hoofd. ,,We hopen dat hij voor ons El Salvador (de verlosser, red) is'', zei aanvoerder Van Hintum na het verlies.

Den Bosch, dat zonder bestuur zit, legde vooral de gebreken in de verdediging van Vitesse bloot. De thuisclub had met grotere cijfers kunnen winnen. ,,We missen scorend vermogen'', zei Koopman naderhand. Hij had veteraan Van der Laan weer eens in de basisopstelling gezet. Daar zal de trainer geen spijt van hebben gehad. Van der Laan maakte beide Bossche treffers. Collega Van Hooijdonk scoorde één keer tegen.

Ook de zege van MVV was opvallend. De ploeg uit Maastricht won met 4-0 in Waalwijk van RKC. De Brabantse club, die definitief uit de onderste regionen lijkt te zijn verdwenen, zou bij een zege naar de derde plaats zijn opgeschoven. Na het onverwachte verlies staan de Waalwijkers weer gewoon achtste. Trainer Jol was na afloop realistisch: ,,We hebben een aardige ploegje, maar ook weer niet zo aardig dat we op de derde plaats thuishoren. Ik kan minimaal tien ploegen opnoemen die boven ons horen te staan.''

Zijn collega Koevermans van MVV zei dat hij alleen maar van zo'n riante uitzege had kunnen dromen. MVV nam vorige week Van der Weert van AZ over. De spits trainde pas twee keer mee, kende nog niet eens alle namen van zijn ploeggenoten, maar scoorde wel twee keer. De andere doelpunten kwamen op naam van Caers en Gudjonsson.

Degradatiekandidaat De Graafschap zorgde voor de derde verrassing van het weekeinde. De ploeg won zaterdag op het modderige Kaalheide met 3-2 van Roda JC. Ook voor De Graafschap was het pas de tweede zege van het seizoen. De bezoekers hadden veel succes met snelle uitvallen. Zico Tumba maakte al in de vijftigste minuut het winnende doelpunt. ,,Deze overwinning geeft een goed gevoel'', zei een opgeluchte Graafschap-trainer McDonald.

Het is spannend onderin. De Graafschap, Sparta en MVV hebben twaalf punten, NEC elf. Fortuna en Den Bosch volgen met tien. Cambuur staat met negen punten uit zestien wedstrijden op de laatste plaats. Komende woensdag staan onder meer Sparta-Den Bosch en NEC-MVV op het programma.

Gisteren werden door de slechte toestand van de velden drie wedstrijden in de eredivisie afgelast: Cambuur-Sparta, Willem II-NEC en Heerenveen-Ajax.