Schandalen blijven Tories achtervolgen

De Conservatieve campagne voor de Londense burgemeestersverkiezingen is na het aftreden van Lord Jeffrey Archer wegens een meineedschandaal opnieuw in chaos gestort. Een comité verbood zaterdag Steven Norris onverwacht om te dingen naar de Conservatieve kandidatuur, omdat hij in zijn kieskring gelogen zou hebben over zijn gelukkige huwelijk, terwijl hij in werkelijkheid de ene na de ander maîtresse had. Maar daarmee schoot de selectiecommissie tevens de enige van de Tory-kandidaten af die kans maakt Labour in mei 2000 te verslaan.

Partijleider Hague en -voorzitter Michael Ancram, die Norris steeds als hun eerste keus zagen, zijn opnieuw in grote verlegenheid gebracht. Zij staan onder grote druk om het comité zijn beslissing te laten herzien. Een groep partijleden heeft bovendien gedreigd met een rechtszaak tegen het besluit omdat de commissie Norris niet de kans heeft gegeven zich te verdedigen tegen de beschuldiging te hebben gelogen.

Norris noemde het besluit hem te wippen als kandidaat ,,de wraak van de `blauwe kleurspoelingen''', de puriteinse dames-leden van de partij, die aan invloed hebben gewonnen, omdat veel anderen hun lidmaatschap hebben opgezet. Norris' buitenechtelijke relaties zijn al lang gemeengoed.

Ze verhinderden niet dat hij minister bleef en evenmin dat hetzelfde comité hem bij de vorige kandideringsronde gewoon doorliet. Ook Norris' verlichte denkbeelden over homoseksualiteit vallen slecht bij sommige Conservatieven. ,,De partij is doodsbenauwd'', aldus Norris. ,,Ze verliezen liever met iemand die volstrekt onbesmet is.''