Rivalen Oranje bij titelstrijd

Denemarken

Het hoogtepunt in de Deense voetbalhistorie kwam in 1992 op speciale wijze tot stand. Tijdens de voorbereiding op het EK in Zweden waren alle internationals op vakantie gegaan. Toen Joegoslavië op het laatste moment vanwege de oorlog in de Balkan werd geboycot, mocht Denemarken als lucky loser deelnemen aan het EK.

In de halve finale van het EK speelde Denemarken tegen Nederland, dat zich voor de wedstrijd hooghartig had uitgelaten over de kwaliteit van de tegenstander. De Denen waren geprikkeld en wonnen na strafschoppen. In de finale werd Duitsland met 2-0 verslagen. De Europese titel was verrassend, omdat Denemarken in het verleden met sterkere spelers minder goed presteerde. Op het WK in 1998 werd Denemarken in de kwartfinale uitgeschakeld door Brazilië.

Het huidige elftal heeft weliswaar geen grote sterren, maar bleek in de voorbereiding op Euro 2000 moeilijk te verslaan. De Denen eindigden als tweede in de kwalificatiegroep. In de play-offs won het elftal van de (Zweedse) coach Johansson gemakkelijk van Israel. Doelman Schmeichel en aanvaller Tomasson zijn de bekendste namen. De laatste wedstrijd tussen Denemarken en Nederland eindigde dit najaar in Kopenhagen in een 0-0 gelijkspel.

Frankrijk

Als gastland van de internationale toernooien is Frankrijk succesvoller dan als bezoekend land. In 1984 won het Franse elftal in Parijs onder leiding van Platini de Europese titel. Hij was de spil van een fameus middenveld, met Giresse, Tigana en Fernandez. Het middenveld is van oudsher de sterkste linie van het Franse elftal. In 1998 was Zidane de spelmaker tijdens het WK. Hij werd ondersteund door zijn vaste schaduw Deschamps. In de finale in Parijs scoorde Zidane twee keer tegen Brazilië.

De 27-jarige Zidane is bij zijn club Juventus minder op dreef. Net als de meeste Franse internationals ondervindt hij de naweeën van het WK. Tijdens de kwalificatiewedstrijden voor Euro 2000 had Frankrijk grote moeite met Rusland en Oekraïne. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Lemerre plaatste Frankrijk zich op de voorlaatste speeldag voor het EK.

Het huidige elftal, met veel spelers afkomstig uit de oude koloniën van Frankrijk, verschilt nauwelijks van de ploeg die de wereldtitel behaalde. Doelman Barthez is beter dan al zijn voorgangers. Zijn kwaliteiten worden extra op de proef gesteld, omdat de Franse aanvallers doorgaans moeizaam scoren. De laatste wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk werd op het EK in 1996 gespeeld. De Fransen wonnen in de kwartfinale na strafschoppen, maar werden in de halve finale uitgeschakeld door Tsjechië.

Tsjechië

Als enige land plaatste Tsjechië zich zonder puntenverlies zich voor Euro 2000. De ploeg van bondscoach Chovanec was ingedeeld in een zwakke kwalificatiegroep. In de oefeninterland tegen Nederland bleken de Tsjechen dit najaar moeilijk te verslaan. De wedstrijd in Eindhoven eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Tsjechië heeft een patent op countervoetbal. Vanuit een gesloten defensie is het land meermalen succesvol gebleken op de grote toernooien. In 1976 won Tsjechoslowakije zeer verrassend de Europese titel. In de halve finale werd Nederland na een ordinaire schoppartij met 3-1 verslagen. In de finale ging West-Duitsland na strafschoppen ten onder. De beslissende penalty van de Tsjech Panenka was een hoogtepunt in de voetbalhistorie. Hij plaatste de bal met een boogje over de Duitse doelman Maier.

Na de politieke scheiding van Slowakije in 1993 leverde Tsjechië in 1996 opnieuw een knappe prestatie. Bij het EK in Engeland ging de finale verloren tegen Duitsland. Bierhoff maakte op Wembley de golden goal in de verlenging. Sinds het einde van Koude Oorlog in 1989 spelen de meeste Tsjechische internationals bij buitenlandse clubs. De middenvelders Nedved en Poborsky en de aanvallers Berger en Koller zijn de bekendste namen in de huidige selectie. Tijdens de oefeninterland tegen Nederland kwam het Tsjechische keepersprobleem aan het licht. Doelman Srnicek toonde zich een grabbelaar die geen bal klemvast had. Volgens bondscoach Chovanec is er geen goed alternatief.