Rijkaard ziet voordelen in EK-loting

Bondscoach Frank Rijkaard ziet ondanks de zware loting van het Nederlands elftal in Groep D van het Europees kampioenschap voordelen. ,,Met Tsjechië, Denemarken en Frankrijk als tegenstanders zal in elk geval geen sprake zijn van onderschatting'', verklaarde hij gisteren.

Rijkaard zei in Brussel dat het bovendien geen nadeel is dat Oranje nog niet zo lang geleden tegen Denemarken (0-0) en Tsjechië (1-1) heeft geoefend. De kracht van deze ploegen is bekend. Dat geldt ook voor Frankrijk dat anderhalf jaar geleden wereldkampioen werd.

Het Nederlands elftal ontmoet in de eerste ronde van Euro 2000 de finalist van het vorige EK, Tsjechië (11 juni, Amsterdam), de Europees kampioen van 1992, Denemarken (16 juni, Rotterdam) en de regerend wereldkampioen Frankrijk (21 juni, Amsterdam). De eerste twee landen van de poule plaatsen zich voor de kwartfinales waarin ze kruislings de nummers een en twee treffen uit groep C. Daarin spelen Spanje, Noorwegen, Joegoslavië en Slovenië. Wanneer Nederland groepswinnaar wordt speelt het elftal op 25 juni de kwartfinale in De Kuip, wanneer het zich als nummer twee plaatst is het Jan Breydel-stadion in Brugge op dezelfde dag de volgende halte.

Rijkaard besefte in het auditorium van de Expo-hal in Brussel, dat er nog een lange weg is te gaan om de tweede ronde te halen. Groep D wordt door de bondscoach samen met groep A (Duitsland, Roemenië, Portugal, Engeland) als de zwaarste poule beschouwd. ,,Maar groep A springt er in mijn ogen echt uit.'' En over de indeling van zijn eigen elftal: ,,We zullen een prestatie van formaat moeten leveren, maar dat wisten we van tevoren. Denemarken en Tsjechië zijn fysiek sterke ploegen. Tsjechië is vooral lastig omdat het een defensie heeft die nauwelijks fouten maakt. Bovendien hebben de Tsjechen in Koller ook nog een gevaarlijke spits. Denemarken is na de wedstrijd tegen ons op een hoger niveau gaan voetballen. Je verslaat niet zomaar Italië in eigen land.''

Rijkaard heeft wereldkampioen Frankrijk in de kwalificatieronden, waarin het team van de nieuwe bondscoach Roger Lemerre op het laatste moment ontsnapte aan uitschakeling, nauwelijks gevolgd. ,,Maar de Fransen zullen weer met een goede ploeg naar het EK komen'', voorspelde Rijkaard. ,,Kijk maar naar het spelersarsenaal. Frankrijk blinkt uit in techniek en fysieke kracht. Dat zijn de belangrijkste elementen in het voetbal. De teamgeest doet de rest.''

Rijkaard zei nog eens te willen nadenken over de oefenwedstrijd die Nederland en Frankrijk voor 26 april hadden gepland. Maar het leek of Lemerre al voor zijn collega had beslist. De Fransen willen de confrontatie het liefst niet aangaan. Mogelijk komt er een ruil met Joegoslavië en Slovenië die in hetzelfde schuitje zitten als Nederland en Frankrijk. Rijkaard besprak gisteren met bondscoach Katanec van Slovenië de mogelijkheid om tegen zijn elftal te oefenen, als alternatief voor Frankrijk.

In de oefeninterlands die resten, tegen Duitsland, België, Roemenië en Polen, wil Rijkaard in tactisch opzicht inspelen op de groepstegenstanders. ,,Ik zou af en toe een ingrediënt aan ons concept kunnen toevoegen. Maar in principe blijft de bestaande tactiek toch het uitgangspunt. Deze generatie zou eens moeten laten zien dat het uit winnaars bestaat. De huidige spelersgroep kan nog veel winnen. Ik heb genoeg vertrouwen in de homogeniteit van dit elftal. We zullen aan de bak moeten om de kwartfinales te bereiken. De geschiedenis telt straks niet meer. Als het EK begint is alles anders. Ook voor een wereldkampioen.''

De minister van Binnenlandse Zaken Peper gaf in Brussel niet alleen commentaar op de veiligheidsaspecten, maar presenteerde zich ook als een voetbalkenner. ,,Rijkaard gaat zware tijden tegemoet. Nederland heeft sterke tegenstanders geloot. Op het EK gaat het straks niet alleen om mooi voetbal, maar ook om het tonen van karakter.'' En ook KNVB-voorzitter Sprengers sprak zorgelijk: ,,Het is nu wel duidelijk dat Oranje niet even met twee vingers in de neus kampioen wordt, zoals sommigen denken.''

Michels toonde minder twijfels. Hij was blij dat Oranje niet is ingedeeld bij Roemenië. ,,Met spelers als die van Nederland moet je gewoon Europees kampioen worden'', zei de succesvolste bondscoach die Nederland heeft gekend.