Piano bouwt Kleemuseum

In Bern gaat over vijf jaar het Paul Klee Museum open. De Italiaanse architect Renzo Piano, bekend van onder meer het Centre Pompidou in Parijs en het NewMetropolis in Amsterdam, bouwt het museum even buiten Bern bij een snelweg. Piano's ontwerp bestaat uit drie heuveltjes van 10 tot 15 meter die zich voegen in het plaatselijke groene landschap. Het museum, dat ongeveer 153 miljoen gulden gaat kosten, zal naast tentoonstellingszalen ook conferentiezalen, onderzoeksruimten, en een bibliotheek bevatten. Het zal onderdak bieden aan 40 procent van het ongeveer 10.000 werken omvattende oeuvre van de Zwitserse schilder.

De aanzet tot het museum werd in 1997 gegeven door Livia Klee, de weduwe van Paul Klees zoon Felix. Zij was bereid haar omvangrijke collectie Klees aan de stad en het kanton Bern te schenken als er een museum voor zou worden gebouwd. In juli 1998 schonk het Bernse echtpaar Maurice en Martha Mueller grond in Schöngrün en een bedrag van 64 miljoen gulden voor de bouw van het museum. (AFP)