Opnieuw tegenvaller bij Ballast

Ballast Nedam heeft zijn winstprognose opnieuw verlaagd. Als gevolg van een nieuwe voorziening rekent het bouw- en baggerconcern nu op een winst van 20 miljoen gulden, ruim 80 procent minder dan vorig jaar.

Het is de tweede maal dit jaar dat Ballast zijn winstverwachting verlaagt. Als gevolg van problemen in Suriname en Saoedi-Arabië gaf het bedrijf bij de presentatie van de halfjaarcijfers in september al een winstwaarschuwing.

De jongste tegenvaller is te wijten aan moeilijkheden rond de oplevering van een ondergronds treinstation in Berlijn, zo maakte Ballast Nedam vanmorgen bekend. De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn weigert het uitgevoerde meerwerk te betalen. ,,De juridische afwikkeling zit zo vast, dat Ballast Nedam heeft besloten een voorziening van 50 miljoen gulden te treffen'', aldus het bedrijf.

Als gevolg van de voorziening zal de winst over 1999 sterker dalen dan was voorzien bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Toen werd reeds een winstdaling geïncasseerd van 35 procent. In 1998 maakte de onderneming nog 105 miljoen gulden winst.

Ballast Nedam heeft op diverse fronten te maken met dubieuze debiteuren. De regering van Saoedi-Arabië had lange tijd een schuld van circa 350 miljoen gulden voor de aanleg van vliegvelden. Die achterstand was extra nadelig omdat de Saoedische regering uit geloofsoverwegingen geen rente betaalt. Het extra werkkapitaal dat Ballast nodig had moest worden gefinancierd. Daardoor stegen de rentelasten.

Ballast Nedam liet vanmorgen weten dat Saoedi-Arabië twee betalingen heeft gedaan, zodat de betalingsachterstand met 20 procent is verminderd. Ook heeft de Saoedische overheid toezeggingen gedaan voor het verder inlopen van de achterstand. Ook in Suriname, waar Ballast voor 180 miljoen twee bruggen bouwt, deden zich eerder dit jaar betalingsproblemen voor.

Voor 2000 zijn de vooruitzichten goed, meldt de onderneming. Dat geldt vooral voor de divisie baggeren, en ook voor de sectoren Bouw Europa en Infrastructuur. De orderportefeuille bedraagt momenteel 3,6 miljard gulden, 400 miljoen meer dan een jaar geleden.

Ballast Nedam zegt verder te verwachten op korte termijn twee woningbouwbedrijven over te nemen. Eén in het noordwesten en één in het oosten van Nederland.

Beleggers reageerden vandaag rustig op de aangepaste prognose. Het aandeel Ballast Nedam noteerde bij het begin van de middag 3 procent lager op 21 euro.