Opluchting na loting toernooi Euro 2000

In Nederland is opgelucht gereageerd op de loting voor het voetbaltoernooi Euro 2000 dat volgend jaar in Nederland en België wordt gespeeld. Minister Peper (Binnenlandse Zaken) stelde gisteren in Brussel vast dat de aan de vier Nederlandse steden toegewezen wedstrijden een ,,niet al te hoog risicoprofiel'' hebben. De meest gevreesde confrontatie tussen voetbalfans van Duitsland en Engeland wordt gespeeld in het Belgische Charleroi. In Nederland wordt alleen bij de wedstrijden Portugal-Engeland in Eindhoven en Portugal-Duitsland in Rotterdam gevreesd voor rellen met Duitse en Engelse hooligans.

Het Nederlandse voetbalelftal treft zware tegenstanders in groep D, waar het moet aantreden tegen achtereenvolgens de finalist van het vorige Europees kampioenschap Tsjechië (11 juni, Amsterdam), de Europees kampioen van 1992, Denemarken (16 juni, Rotterdam) en de wereldkampioen Frankrijk (21 juni, Amsterdam). ,,Met Tsjechië, Denemarken en Frankrijk als tegenstanders zal er in elk geval geen sprake zijn van onderschatting'', zei bondscoach Frank Rijkaard gisteren.

De eerste twee landen van de poule plaatsen zich voor de kwartfinales waarin ze kruiselings de nummers een en twee treffen uit Groep C. Daarin spelen Spanje, Noorwegen, Joegoslavië en Slovenië. Als Nederland groepswinnaar wordt, speelt de ploeg op 25 juni de kwartfinale in De Kuip. Als het team van Rijkaard zich als nummer twee plaatst, is het Jan Breydel-stadion in Brugge op dezelfde dag de volgende halte.

Rijkaard is er nog niet zeker van of hij de voor 26 april geplande oefenwedstrijd tegen Frankrijk wil laten doorgaan. Het leek er gisteren op dat zijn Franse collega Lemerre al voor hem had beslist. De Fransen willen de confrontatie het liefst niet aangaan. Rijkaard besprak gisteren met bondscoach Katanec van Slovenië de mogelijkheid om tegen zijn elftal te oefenen als alternatief. Nederland speelt oefenwedstrijden tegen Duitsland, België, Roemenië en Polen.

SPORT pagina 19