O42 stevent af op faillissement

Cultureel centrum O42 heeft een kort geding tegen de gemeente Nijmegen verloren. De bestuursrechter in Arnhem besliste vrijdag dat het cultureel centrum geen aanspraak kan maken op een voorschot van de gemeente om een dreigend faillissement af te wenden.

O42 wilde een ton van de gemeente om de salarissen van medewerkers uit te kunnen betalen. Het cultureel centrum dacht uiteindelijk een lening van 250.000 gulden nodig te hebben om te kunnen overleven. Het faillissement is door de rechterlijke uitspraak nu onafwendbaar.

Het Nijmeegse stadsbestuur weigerde de lening. Het college betwijfelde of de 250.000 gulden genoeg zou zijn om de financiële problemen op te lossen. De raad ging akkoord met de weigering. Volgens O42 lichtte het college de raad onjuist voor, maar de bestuursrechter vindt dat het college niet anders kon, omdat O42 nalatig is geweest in het overleggen van financiële stukken.

O42 heeft in zijn ruim 25-jarig bestaan tal van vernieuwende theater- en literatuurproducties georganiseerd. Onlangs werd in O42 nog het literatuurfestival De Wintertuin gehouden. Het Nijmeegse stadsbestuur heeft nu filmcentrum Cinemariënburg gevraagd een totaalprogramma op het gebied van cultuur te ontwikkelen voor het nieuwe Poortgebouw. (ANP)