Nouvel ontwerpt `grand travail' van president Chirac

De Franse architect Jean Nouvel zal in Parijs het nieuwe museum voor niet-westerse kunst ontwerpen dat vlakbij de Eiffeltoren komt te staan. Dat heeft een woordvoerder van de Franse president Jacques Chirac, die het museum als zijn `Grand Travail' ziet, gisteren bekendgemaakt.

Nouvel (54) is de ontwerper van onder meer l'Institut du Monde Arabe en de Fondation Cartier, eveneens in Parijs, de Galeries Lafayette in Berlijn en de renovatie van het 19de-eeuwse operahuis van Lyon.

Chirac pleit al lange tijd voor een groot museum voor niet-westerse kunst. Zowel deelcollecties van het Musée de l`Homme als het bezit van het Musée d'Arts Afriques et Océaniques, beide in Parijs, worden erin ondergebracht. In totaal gaat het om 420.000 objecten uit Afrika, Oceanië, precolumbiaans Amerika en Azië. Het gebouw komt te staan in een groenrijk gebied op de Quai Branly, op de linkeroever. Het krijgt de vorm van een smalle rechthoek van 200 meter lengte die op twaalf kolommen rust. De werkzaamheden beginnen in 2001 en in 2004 moet het museum open gaan.