Meeste inwoners zijn nog in Grozny

Slechts een handvol inwoners van Grozny heeft het afgelopen weekeinde gevolg gegeven aan de Russische oproep, de Tsjetsjeense hoofdstad te verlaten, in afwachting van de bestorming van de stad.

Het Russische leger vaardigde begin vorige week een ultimatum uit aan de Tsjetsjenen die zich nog in Grozny bevinden. Na felle Westerse kritiek werd het ultimatum later afgezwakt en werden voor burgers in Grozny `veilige corridors' ingericht waarlangs ze de stad zouden kunnen verlaten. Het offensief tegen Grozny bleef zaterdag uit. Volgens het Russische leger verlieten dit weekeinde ,,honderden'' (van de 30.000 tot 40.000) burgers Grozny via deze corridors in de richting van Pervomajskaja (ten noordwesten van Grozny) en Alchan-Joert (ten zuidwesten van de hoofdstad). De Russische media hielden het op zeventig vluchtelingen. De leiding van het buurland Ingoesjetië meldde dat slechts vijf burgers van Grozny zich over de grens in veiligheid hadden gesteld.

Volgens waarnemers zijn de meeste burgers van Grozny te oud, te arm, te ziek, te zwak en te vermoeid om te ontkomen. De controlepunten van het Russische leger op de veilige corridors liggen op twintig kilometer van de stad en vluchtelingen moeten die afstand te voet afleggen. Dat kunnen de meesten niet, na wekenlang te hebben geleden onder een schrijnend tekort aan voedsel en water.

Sommige mensen die zich in veiligheid stelden waren zelfs niet op de hoogte van het ultimatum van het leger of de mogelijkheid via `veilige corridors' te vluchten. Slechts weinigen durven de schuilkelders te verlaten en de pamfletten over het ultimatum die boven de stad zijn afgeworpen, zijn kennelijk niet aangekomen of niet gelezen.

De `veilige' corridors zijn – zo kan uit uitlatingen van vluchtelingen worden afgeleid – bovendien minder veilig dan de Russen beweren. Sommige vluchtelingen melden aan de controleposten door Russische soldaten te zijn uitgeschud. Ook is gemeld dat vluchtelingen zijn doodgeschoten.

Het Russische leger spaarde Grozny dit weekeinde, maar hervatte de bombardementen vandaag. Wel werden zaterdag en gisteren de zuidelijke voorsteden, waar zich een militair vliegveld bevindt, gebombardeerd. Volgens het Russische leger hebben de Tsjetsjeense verdedigers van Grozny van de pauze misbruik gemaakt door mijnenvelden te leggen en hun posities in de hoofdstad te versterken. (Reuters)