Liefde en wraak in Cambodja

In Cambodja is de liefde een gevaarlijk spel, zeker in combinatie met de macht. Tan Samarina, een 18-jarige zangeres in een bar in Phnom Penh, is het jongste slachtoffer. Ze mocht zich verheugen in de bijzondere belangstelling van Svay Sitha, een plaatsvervangend staatssecretaris in het kabinet van Cambodja's sterke man Hun Sen. Nu vecht ze voor haar leven; haar gezicht en haar lichaam zijn zwaar verminkt, zo bevestigde een ziekenhuiswoordvoerder in Phnom Penh vanochtend.

Het was de jaloerse vrouw van Svay Sitha die vorige week de bar binnenkwam en haar gram kwam halen. Volgens de lokale pers goot ze wel vijf liter salpeterzuur uit over de maîtresse van haar man. Dat haar ontrouwe echtgenoot en twee bewakers het spul ook gedeeltelijke over zich heenkregen, kon haar kennelijk geen zier schelen.

,,Een privé-aangelegenheid'', zo verlaarde een regeringswoordvoerder vanochtend tegenover het Franse persbureau AFP. ,,Het heeft niets te maken met de regering.''

Dezelfde woordvoerder verwees niet naar een incident eerder dit jaar, waaruit de vrouw van Svay Sitha mogelijk inspiratie heeft geput. Een incident waarbij volgens hardnekkige geruchten de vrouw van premier Hun Sen zelf een hoofdrol speelt en die het leven heeft gekost aan Cambodja's beroemdste filmster, Piseth Pelika. De 34-jarige Piseth Pelika werd afgelopen juli op een markt in Phom Penh door onbekende mannen doodgeschoten. Tienduizenden Cambodjanen, gewone burgers maar ook afgevaardigden van het koningshuis en politici, woonden haar crematie bij.

Het Franse weekblad L'Express schreef wat velen in Cambodja al langer fluisterden: Piseth Pelika had een innige verhouding met Hun Sen, en het was Hun Sens wettelijke echtgenoot, Bun Rany, die de opdracht had gegeven haar rivale uit de weg te ruimen. Volgens Hun Sen zelf klopt het verhaal niet; hij heeft juridische stappen aangekondigd tegen L'Express. (AFP)