`Leuk feestje niet verpesten'

De wereld zal tijdens Euro 2000 weten dat Nederland een gastvrij land is waar het goed feesten is. Maar wie het feest wil verpesten, wordt ferm aangepakt.

,,Sportief gezien een zware, maar in alle andere opzichten een gunstige loting.'' Dat zegt Peter van Zunderd, project directeur-generaal EK 2000 in reactie op de wedstrijden die volgend jaar van 10 juni tot en met 2 juli in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem zullen worden verspeeld. Van Zunderd, korpschef van de politieregio Midden- en West-Brabant, is door het kabinet tijdelijk aangesteld als coördinator van alle activiteiten die in Nederland in het kader van het Europese voetbalkampioenschap worden gehouden.

Van Zunderd (52) ziet eigenlijk maar twee wedstrijden die grote problemen kunnen opleveren: het duel tussen Engeland en Portugal op 12 juni in Eindhoven (,,Dat is de eerste wedstrijd van de Engelsen'') en de confrontatie tussen Duitsland en Portugal op 20 juni in Rotterdam.

Van Zunderd wil Euro 2000 als ,,een groot feest'' zien. ,,Nederland en België hebben de unieke gelegenheid om zich te presenteren aan meer dan een miljoen bezoekers en zeven miljard televisiekijkers. Voetbal is een feest, maar het moet de komende maanden ook duidelijk worden dat mensen die hier komen om dat feest te verpesten, stevig zullen worden aangepakt.''

Uitwisseling van informatie is van groot belang voor de veiligheid, zegt Van Zunderd. Ieder land stuurt met de supporters een groep zogenoemde spotters mee die de fans in de gaten haden; stewards die corrigerend kunnen optreden; fan coaches die de supporters begeleiden. Ook komen er `voetbalambassades' (bussen in de kleur van het land) om de bezoekers wegwijs te maken in Nederland.

Bovendien, zegt Van Zunderd, biedt de methode van kaartverkoop op naam de mogelijkheid om mensen te controleren en supporters in en rond de stadions te scheiden. Bij de eerste verkoop van vierhonderdduizend kaarten zijn volgens de organisatie van Euro 2000 al ,,enige tientallen'' Belgen en Nederlanders met een stadionverbod eruit gepikt. Dat zal alleen maar meer worden, verwacht Euro 2000, als ook Engeland en Duitsland bij het daadwerkelijk verstrekken van de kaarten de kopers uit hun landen gaan screenen.

Als het toch tot rellen komt, treedt de politie ,,ferm'' op, zegt Van Zunderd. Hij noemt een lik-op-stuk-beleid en uitzetting voor raddraaiers en de zogenoemde bestuurlijke ophouding, een wet die nog bij de Tweede Kamer ligt en die de politie de mogelijkheid beidt om mensen van wie wordt vermoed dat zij rellen zullen schoppen gedurende twaalf uur vast te zetten. Ook wijst hij op een versoepeling van het rechterlijke bevel tot het handhaven van de openbare orde en op de mogelijkheid om bij openlijke geweldpleging niet alleen de daders op te pakken, maar ook mensen die bij de voorbereiding betrokken zijn en ,,meelopers''.

Bij alle maatregelen blijft het voor de politie zaak om niet allen op wedstrijddagen alert te zijn, zegt de tijdelijke directeur-generaal, maar ook in de tussenliggende dagen. Van Zunderd: ,,We zijn een klein land en supporters die bijvoorbeeld in Brabant en Limburg logeren, kunnen binnen een uur bij de stadions zijn waar andere wedstrijden worden gespeeld.'' Ongewis is tevens het aantal mensen dat zonder kaarten naar de wedstrijd komt. Tijdens het WK in Frankrijk ontstonden rellen onder supporters die de wedstrijden op beeldschermen in de stad volgden. Ook Arnhem is van plan zo'n scherm op te stellen in de binnenstad. Van Zunderd: ,,Als het scherm is bedoeld als service aan de eigen bevolking, is dat prima. Maar zodra een videoscherm als een magneet gaat werken voor supporters van elders, kun je het beter weghalen.''