Leden G20 treffen elkaar voor eerste maal

Het nieuwe overlegforum over de wereldeconomie, de G20, komt voor het eerst bijeen. Het moet de wereld minder kwetsbaar maken voor financiële crises.

Naast de G24, de G10, de G7, de G4 en de G3 is er vanaf deze week ook de G20, een nieuw overlegforum over de wereldeconomie dat bestaat uit de zeven grootste industrielanden (de G7) en tien opkomende economieën. De overige drie zetels worden bezet door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en een wisselende vertegenwoordiger van de Europese Unie.

Nederland valt, ondanks verwoede pogingen van minister Zalm (Financiën) om daar verandering in te brengen, buiten de boot doordat alleen de G7-landen mogen meedoen (de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Canada).

De oprichting van de G20 vloeit voort uit de financiële crises van de afgelopen jaren in Mexico, Azië, Rusland en Brazilië, die gevaar opleverden voor de rest van de wereld. Een ,,informele dialoog'' in de G20 moet de totstandkoming van een stabiele wereldeconomie bevorderen. Zo moeten er afspraken komen over minder kwetsbare wisselkoerssystemen en de beheersing van de schuldenlast van landen met een opkomende economie.

Naast de G7-leden zijn Argentinië, Australië, Brazilië, China, India, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Turkije in de G20 vertegenwoordigd. Het overlegorgaan is op een G7-top in september op aandringen van de Verenigde Staten opgericht. De betrokken opkomende landen zelf stonden er niet om te springen. Zij overleggen al in de G24.

Om IMF en Wereldbank, die elk 182 lidstaten hebben, niet voor het hoofd te stoten krijgen zij beide ook een zetel in de G20, net als president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank. De Canadese minister van Financiën, Paul Martin, is de komende twee jaar voorzitter van de G20. De eerste bijeenkomst is aanstaande donderdag in Berlijn.