Jos Brink met olijke sketches

Een muffe geur van vroeger stijgt op uit Over & weer, de nieuwe voorstelling van Jos Brink. Na twintig jaar musicals, revuetjes en muzikale blijspelen, is hij dit seizoen terug in de sfeer van zijn vakkundige, welluidende, maar soms ook nogal inhoudsloze cabaretgroep Tekstpierement die in de jaren zeventig het ene na het andere programma maakte. Drie mensen die olijke sketches spelen en stemmige liedjes zingen, zo kennen we het oude genre weer. Het was sterotiep en tuttig geworden, maar het wordt hier weer opgevoerd alsof er in de tussentijd in het cabaret niets is veranderd.

Brink, die het programma ter aanbeveling `ouderwets cabaret' noemt, opent met een verwijzing naar zijn tv-imago als `brave jongen' en roept dan met grimmige voorpret dat het vanavond met die braafheid nog behoorlijk zal tegenvallen. Maar het publiek eet al meteen uit zijn hand en vindt alles hilarisch wat hij zegt en doet, ook (en juist vooral) de vele dubbelzinnige kwinkslagen die hij kennelijk voor ondeugend houdt. Hij is de onbetwiste hoofdpersoon, die dan ook regelmatig zijn medespelers naar de coulissen verwijst om een conférence af te steken. In één daarvan tracht hij als Wim Kan de politici te bespreken, zonder ooit verder te komen dan het bespreken van uiterlijkheden. Voor de meeste van zijn grappen grijpt hij zelfs terug op bewindslieden van vroeger. Zo gaat het minutenlang over de omvang van Erica Terpstra – stuitend en trouwens ook zeer aftands.

Samen met Lucie de Lange en Paul van Ewijk brengt hij verder een samenraapsel van scènetjes met veel onder-ons-jolijt (inclusief de eeuwenoude truc van het in de lach schieten om de tegenspeler), een fikse greep in de moppentrommel en meerstemmig gezongen liedjes over afgesleten onderwerpen in afgesleten bewoordingen: ,,De wereld is doodziek en zal niet meer lang leven...'' Wat er nog fletse sporen van satire draagt, is dertig jaar geleden al beter gedaan door het Lurelei-cabaret en een kwart eeuw geleden door Don Quishocking. Brink schreef één gave solo-overpeinzing op een teer deuntje van Henk Bokkinga, maar vulde verder de oude vormpjes in met routineuze woorden zonder enige lading. En ja hoor, in de laatste regels van het slotlied wordt de titel Over & weer geheel volgens het versleten procédé veranderd in: over en uit.

Voorstelling: Over & weer, door Jos Brink, Lucie de Lange, Paul van Ewijk en Henk Bokkinga (piano). Gezien: 29/11 in De Vest, Alkmaar. Tournee t/m 29/4. Inl. (023) 5471740.

    • Henk van Gelder