Japanse bedrijven minder in mineur

De barometer van het Japanse producentenvertrouwen is het afgelopen kwartaal licht gestegen. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde `tankan'-kwartaalrapport van de Japanse centrale bank.

De economie is ,,in een overgangsfase naar verbetering'', zo stelt de centrale bank in een commentaar op de cijfers. De zogenoemde tankan-index voor grote bedrijven in de industrie is gestegen naar min 17 en voor de dienstensector naar min 19. Deze cijfers geven het percentage bedrijven aan dat verbetering van de omstandigheden ziet, verminderd met het percentage dat verslechtering constateert. Dat het saldo negatief is geeft aan dat bedrijven die verbetering constateren nog altijd in de minderheid zijn.

De index bereikte precies een jaar geleden zijn dieptepunt. Rond die tijd trad het eerste stimuleringspakket van de regering Obuchi in werking dat in de eerste twee kwartalen van dit jaar voor forse groei zorgde.

Op het dieptepunt stond de index van de tankan op min 51 voor de industrie en min 41 voor de dienstensector. Sinds die tijd is de index vier kwartalen lang bezig met een langzame klim uit het dal. Bedrijven verwachten dat ook de volgende tankan van maart komend jaar een verdere verbetering zal blijven vertonen.

Het bedrijfsleven heeft blijkbaar niet direkt de krimp van de economie in het derde kwartaal gevoeld die de overheid vorige week bekendmaakte. Het onderzoek naar producentenvertrouwen had al in november plaats, voor de bekendmaking van de kwartaalcijfers.

,,De verbetering van het vertrouwen heeft zelfs plaats terwijl de yen in waarde steeg'', zegt Makoto Ishikawa, econoom bij het Japan Research Institute, over een tweede opvallend gegeven van de cijfers.

Een stijgende yen maakt export voor het Japanse bedrijfsleven moeilijker en vreet zodoende aan de winsten.