Internationaal

LONDEN

De beurs in Londen kreeg vanmorgen een stevige impuls door speculaties over fusies en overnames in de detailhandel. Rondom het middaguur stond de FTSE-index 9 punten hoger op 6.748 punten. De grote winnaar was supermarktketen Sainsbury, die maar liefst 7,2 procent omhoog ging. Dat was het gevolg van speculaties in de pers, het afgelopen weekeinde, dat de familie Sainsbury af zou willen van zijn omvangrijke belang in het bedrijf.

In dezelfde bedrijfstak was er vanmorgen ook veel handel in Marks & Spencer. De koerswinst van deze warenhuisketen bleef met 1,8 procent tegen de middag wel ver achter bij de stijging van Sainsbury.

Detailhandelaar Philip Green wordt in de pers genoemd als een mogelijke koper van M & S. Green heeft meegedeeld dat hij de banden met zakenbank Donaldson, Lufkin and Jenrette heeft aangehaald, maar zei tevens dat het te vroeg was om over wat voor bieding dan ook te spreken.

FRANKFURT

Op de beurs in Frankfurt was SAP, de grote concurrent van het Nederlandse Baan, de grote ster. De DAX-index steeg met 3 punten tot 6.101 punten. De omzetten bleven laag, doordat de meeste partijen zo kort voor kerst hun boeken aan het sluiten zijn. SAP ging bijna 4 procent omhoog tot 555 euro, de hogste koers in 16 maanden,

Beleggers verwachten na de jaarwisseling, als de angst voor millenniumproblemen is verdampt, dat de orders voor het softwarebedrijf flink zullen aantrekken. Bovendien meldde de Wall Street Journal Europe dat SAP verwacht binnenkort overeenkomsten aan te kondigen over tien `Internet-portals' voor handel tussen bedrijven over de elektronische snelweg.

PARIJS

Op de beurs in Parijs werd vanmorgen de handel in CCF stilgelegd na het afgeslagen bod van de Nederlandse bankverzekeraar ING. Als geheel was de beurs rustig maar positief gestemd, waardoor de CAC-40-index met 27 punten steeg tot 5.508 punten. Op de beursvloer werd niet verwacht dat KBC of Swiss Life, de twee andere buitenlandse grootaandeelhouders, een bod zouden doen op CCF. Niettemin werd een vijandig bod door ING niet geheel uitgesloten.

TOKIO

De Japanse aandelenmarkt is vandaag zwakjes van start gegaan. De Nikkei-index daalde veertig punten en sloot op 18.232 punten. Dat is 0,2 procent lager dan vrijdag.

De dollar stond op 102,36 yen, iets minder dan vrijdag, en de euro was 104,07 yen waard, na 104,52 yen op vrijdag. De Centrale Bank repte in haar periodieke tankan-rapport van gunstiger vooruitzichten voor de Japans ondernemingen. Het rapport was volgens waarnemers evenwel onvoldoende enthousiast om de markten positief te stemmen.