ING zet Belgische ervaring in bij binnenhalen CCF

De avances van ING lijken door de Franse bank CCF voorlopig afgewezen. ,,Graag of niet'', zeggen de Nederlanders hautain, die met CCF een unieke positie zouden krijgen in Europa.

De overnameslag rond de Franse bank CCF gaat steeds meer lijken op de strijd om het Belgische BBL. In 1992 kreeg ING het lid danig op de neus. Hoewel de directie van de tweede bank van België het Nederlandse bod van 3,6 miljard gulden steunde, bleken de aandeelhouders en commissarissen tegen de Hollandse coup. Vijf jaar later kreeg ING toch haar zin: aandeelhouders konden het bod (inmiddels 9 miljard) niet langer versmaden.

Voor ING is het te hopen dat de vergelijking volledig opgaat. Eind goed, al goed. Niet de commissarissen, die deels de aandeelhouders vertegenwoordigen, maar met name de directie van CCF toont volgens ING weinig enthousiasme over het bod. Hoewel al maandenlang gesprekken werden gehouden, bleken de bestuurders niet bereid het tempo van ING – dit weekeinde een beslissing – te volgen. ,,Bepaalde onderwerpen waarvan wij dachten dat zij uitonderhandeld waren werden plotseling opnieuw ter discussie gebracht'', aldus een zegsman van ING vanochtend. ,,Graag of niet, hebben wij toen gezegd.''

Met die houding hanteert de bankverzekeraar dezelfde tactiek als bij BBL. Alleen vriendelijke overnamebiedingen, geen ramkoers varen en bij elke tegenslag gas terugnemen. En mocht het niet lukken, zo wordt tegen de buitenwereld gezegd, dan zorgt de klimmende beurskoers er in elk geval voor dat het belang een prima belegging is. Net als in BBL destijds heeft ING al een flink belang (19 procent) in CCF.

Deze ogenschijnlijke terughoudendheid wil niet zeggen dat de bank zich gemakkelijk neerlegt bij het Franse tijdrekken. Na de acquisitie van BBL en de recente overname van de Duitse zakenbank BHF zou ING in Europa een unieke positie krijgen door in vier landen redelijk prominent aanwezig te zijn. In Frankrijk zorgt de zesde bank van het land niet direct voor een prominente plaats, maar grensoverschrijdende fusies en overnames zijn in Europa nu eenmaal op twee handen te tellen.

Veel is afhankelijk van de houding van het in 1987 geprivatiseerde CCF. Bestuursvoorzitter Charles de Croisset heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de onafhankelijkheid van zijn bank hoog acht. Maar die wens vervulde ook de functie van eerste verdedigingslinie, want eind oktober nam hij de zakenbank Morgan Stanley Dean Witter in de arm voor advies over de toekomst. De Croisset verklaarde toen dat uiteindelijk ook zijn bank kan worden overgenomen, maar leek een voorkeur te hebben voor de twee andere grootaandeelhouders: KBC en Swiss Life.

Dat ING de Franse prooi niet zomaar loslaat blijkt wel uit de hoogte van het bod. In augustus legde bestuursvoorzitter G. van der Lugt nog uit dat de bank het inkopen van CCF-aandelen had gestaakt. ,,Te duur'', verklaarde hij. Maar het huidige ING-bod van 137,50 euro in contanten ligt bijna een kwart boven de gemiddelde koers in augustus. Met een bod van 10,1 miljard euro is ING bereid om circa 23 maal de verwachte winst over 1999 te betalen. Beleggers vinden het Nederlandse concern 17 maal de winst waard. De hoogte van het bod is bovendien opmerkelijk omdat de Franse banksector als ondergewaardeerd geldt.

Niet alleen Frankrijk lonkt voor ING: CCF wordt beschouwd als een van de mooiste banken van Frankrijk. De winst over de eerste negen maanden van dit jaar steeg met bijna 40 procent tot 323 miljoen euro. Alle onderdelen stonden in bloei, van de Londense dochter CCF Charterhouse tot en met de retailbank en het vermogensbeheer.

De verbazing die de CCF-directie vanochtend uitsprak over het ING-bod kan slechts deel uitmaken van een tactiek om eruit te slepen wat mogelijk is. Er bestond geen enkel geheim over ING's intenties, noch over de financiële slagkracht van de Nederlandse bankverzekeraar. Zeker nu grootaandeelhouder KBC zelf met financiële problemen kampt, schrijven verschillende Franse financiële kranten, is moeilijk te zien hoe CCF ING kan ontlopen.

Wat rest is psychologie. Onduidelijk blijft waarom ING niet nog even geduld kon hebben. Is het paniek of tactiek? Frankrijk wordt een steeds gewoner land in het kapitalistische deel van de wereld. Het begrip 'graag' is er gewoon een kwestie van onderhandelen, en niet van liefde op het eerste of tweede gezicht.

Een succesvolle overname van ING zou de nieuwe divisie ING Europa, vanzelfsprekend betrokken bij de overnameslag om CCF, een vliegende start bezorgen. Hoofd van die divisie? De Belgische ING-bestuurder Michel Tilmant, oud-bestuursvoorzitter van BBL.