ING trekt bod op CCF terug

Het financiële concern ING heeft gisteravond laat een bod van 10 miljard euro (22 miljard gulden) op de Franse bank CCF (Crédit Commercial de France) teruggetrokken. ING bracht het bod, het grootste dat een Nederlands bedrijf ooit deed, vrijdagavond uit.

Volgens ING staan de Fransen negatief tegenover de avances, hoewel zij het bod niet hebben afgewezen. Donderdag zouden de CCF-commissarissen erover praten. ING zegt dat het CCF-bestuur het bod, 137,50 euro per aandeel in contanten, inhoudelijk niet heeft besproken.

De gang van zaken is opmerkelijk omdat ING-voorzitter G. van der Lugt al jaren commissaris is bij CCF, waarvan ING 19 procent bezit, en de interne situatie goed moet kennen. CCF is in grootte de zesde bank van Frankrijk en zeer winstgevend. Met CCF zou ING het eerste financiële concern zijn dat in vier Europese landen een positie van belang inneemt. Het Belgische BBL en het Duitse BHF zijn al in bezit van ING.

,,We onderhandelen al maanden met CCF. Daardoor komt de afwijzing van met name de directie voor ons als een verrassing. Om de reactie echt te peilen moet je nu eenmaal met een bod komen'', aldus een woordvoerder van ING. ,,Omdat het enthousiasme zo matig was en er weer zaken moesten worden besproken die volgens ons al uitonderhandeld waren, hebben we besloten ons bod gisteravond in te trekken.'' Behalve het bod van 10 miljard euro had ING de Fransen ook de garantie gegeven dat geen ontslagen zouden vallen en dat bestuursvoorzitter Charles de Croisset een hoge functie binnen het concern zou krijgen.

Bij CCF overheerste vanmorgen ,,grote verbazing over de manier waarop binnen 48 uur een bod is gedaan en weer ingetrokken''. Men noemt het bod `plotseling en niet-overlegd'. De commissarissen kwamen gistermiddag in spoedzitting bijeen en besloten donderdag op hun reguliere vergadering dieper op het bod in te gaan. Beleggers lijken geen biedingsoorlog op CCF te verwachten. De koers van CCF steeg met 4,2 euro tot 124 – ruim onder het bod van ING.

ERVARING pagina 11