Harde wind helpt en hindert Jan Bos

Schaatser Jan Bos heeft gisteren in Innsbruck de 1.000 meter gewonnen. Tijdens de derde reeks wereldbekerwedstrijden op de 500 en 1.000 meter (na Berlijn en Warschau) waren zaterdag op de eerste duizend meter de Canadees Jeremy Wotherspoon en de Zuid-Koreaan Jae-Bong Choi sneller dan de Nederlandse sprinter uit de ploeg van coach Peter Mueller.

Jakko-Jan Leeuwangh beleefde een veel minder goed weekeinde en raakte zijn leidende positie in het klassement kwijt aan Wotherspoon. Leeuwangh staat tweede, net voor Bos. De onttroonde aanvoerder keek gisteren niet vrolijk na zijn achttiende tijd (1.14,25), bijna vier seconden achter het baanrecord van Bos (1.10,60). Zaterdag behaalde Leeuwangh nog de vierde plaats. Zijn wisselvallige prestaties waren volgens de Nederlandse schaatser grotendeels te wijten aan de wisselende weersomstandigheden. ,,Het was een loterij'', zei Leeuwangh.

Erben Wennemars deed op de 500 meter vooraan mee met twee vierde plaatsen. Bos had op deze afstand veel minder in te brengen. ,,Op de 500 is er weinig meer te redden. Ik kan op de 1.000 meter nog een hoop goedmaken'', zei de vice-wereldkampioen. Wennemars staat in de wereldbekerstand 500 meter zesde, Bos achtste.

Op de buitenbaan in Innsbruck klaagden de schaatsers over de harde wind op de Oostenrijkse ijsbaan. ,,Het was alsof ik tegen een muur opreed'', zei Bos. Op de laatste dag had hij de wind tot zijn opluchting op het beslissende moment mee. ,,Voor het eerst in drie weken reed ik een goede 1.000. Ik had zaterdag nog wat last van mijn maag. Zondag voelde ik me goed.''

Absolute ster in Innsbruck was Monique Garbrecht. De Duitse won alle afstanden. Gisteren vestigde ze op de 500 meter een officieus wereldrecord op buitenbanen: 38,41. De 31-jarige Garbrecht deelde op haar verjaardag zo'n klap uit aan de concurrentie dat ze in beide klassementen om de wereldbeker een ruime voorsprong heeft. ,,Ik had me voorgenomen niet slechts één keertje te vlammen'', sprak ze.

Vorig seizoen liet Garbrecht zich in Calgary acht jaar na haar eerste wereldtitel opnieuw tot de beste sprintster ter wereld kronen. Bos was diep onder de indruk van haar prestaties in Innsbruck. ,,Niet normaal. Ze rijdt zo sterk, ook als de omstandigheden wat minder zijn.'' Andrea Nuyt bleef op de 500 meter aardig in de buurt van Garbrecht. Tweemaal werd ze vijfde. Gisteren verloor ze op het nippertje haar race tegen de Canadese Catriona LeMay-Doan.

Op de 1.000 meter afstand was Nuyt ook al twee keer de beste Nederlandse. Op de openingsdag eindigde ze als vijfde, een dag later als negende. Olympisch kampioene Marianne Timmer vervulde met een tiende (zaterdag) en een veertiende plaats (gisteren) een bijrol.