Handbalzege Noorwegen

Noorwegen heeft na de Europese titel van vorig jaar ook het wereldkampioenschap gewonnen. De finale tegen Frankrijk voor 11.000 toeschouwers in Lillehammer was gisteravond een spannende aangelegenheid. Pas na twee verlengingen had de thuisploeg de winst binnen: 25-24. Het was de achtste zege van de Noorsen tijdens het WK. Alleen van Nederland werd in de voorronde met 24-18 verloren.

Handbalgrootmacht Noorwegen, tweede bij de laatste Olympische Spelen, had de afgelopen twee weken bij vlagen veel last van de druk waaronder de ploeg als thuisland en grote favoriet stond. In de finale ging het aanvankelijk ook slecht. Bij de rust was het 10-8 voor Frankrijk.

Keepster Cecilie Leganger voorkwam met een aantal fraaie reddingen een grotere achterstand. In de tweede helft deden de Noorsen het beter, maar ze ontsnapten toch op de valreep aan de nederlaag. Vedette Kjersti Grini, topscoorster met acht treffers, maakte 45 seconden voor tijd de gelijkmaker (18-18).

Ook na de eerste verlenging was er nog geen beslissing (21-21). Daarna wist Noorwegen in een zinderende sporthal, met koning Harald tussen het publiek, de beslissing te forceren. De thuisploeg kwam met 25-22 voor en dat bleek te veel te zijn voor Frankrijk, dat nog tot op één doelpunt wist terug te komen. Vervolgens kon het grote feest beginnen in Lillehammer en de rest van Noorwegen.

Frankrijk was dé verrassing van het WK. De ploeg had zich niet eens voor het EK van vorig jaar weten te plaatsen. Na de tweede plaats in de voorrondepoule achter Oostenrijk won Frankrijk daarna achtereenvolgens van Polen, titelhouder Denemarken en, in de halve finale, van Roemenië (18-17). In de andere halve finale was Oostenrijk kansloos tegen Noorwegen (30-18).

Het brons was voor de Oostenrijkse ploeg die gisteren ook na verlenging van Roemenië won (31-28). Roemenië had in de achtste finales Nederland uitgeschakeld.

Naast Noorwegen, Frankrijk, Oostenrijk en Roemenië is ook Hongarije (vijfde) voor de Olympische Spelen geplaatst. Het tegenvallende Denemarken (zesde) was als olympische titelhouder al zeker van deelname in Sydney.

Nederland lootte gisteren bij de kwalificatie voor het EK van volgend jaar tegen Joegoslavië. Het dubbele duel wordt in april gespeeld. De winnaar gaat naar de eindronde in Roemenië.

Bondscoach Bert Bouwer sprak over een ongunstige loting. De Nederlandse ploeg plaatste zich afgelopen seizoen als clubteam voor de finale van het internationale toernooi om de City Cup tegen het Joegoslavische Zork Napredak. Die wedstrijden konden toen geen doorgang vinden door de Nederlandse sportboycot tegen Joegoslavië. De Europese handbalfederatie EHF sloot vervolgens de oranjeploeg voor twee jaar uit voor clubtoernooien.