Handbalsters in nood smeken om veel geld

`Help ons' stond er zaterdag op de shirts van de handbalsters van Swift. De topploeg uit Roermond wordt door financiële problemen met de ondergang bedreigd.

De naam `Sporthal Jo Gerris' licht in neonletters fel op, vooral in de donkere dagen voor kerst. De naam Gerris doet in Roermond herinneren aan de glorietijden van het handbalbolwerk Swift midden jaren zeventig. Jo Gerris leidde het eerste damesteam met zijn `vuurwerk-tactiek' naar ongekende hoogte. Handballiefhebbers in de bisschopsstad hebben heimwee naar die periode.

Momenteel staat de dameshoofdmacht op een voor Swift onwaardige vierde plaats in de eredivisie die illustratief is voor de financiële situatie in Roermond. De tekst `Help ons' op de shirts van de Swift-speelsters sprak afgelopen zaterdag tijdens de thuiswedstrijd tegen het Geleense Vlug en Lenig (eindstand 30-20) boekdelen.

Het is een smeekbede, evenals de bijna gênante telefoonactie waarmee (oud-)leden vorige week vriendelijk, maar dringend werden verzocht de handbalvereniging een financiële injectie te geven. Doel was de noodzakelijke 100.000 gulden bijeen te brengen om de voorlopige `doorstart' van Swift te bespoedigen.

Binnen drie dagen wist de club het geld bij elkaar te krijgen. ,,De echte club staat nu op'', jubelt bestuursvoorzitter Cor Metsemakers die zelf als particulier inmiddels al ,,vele duizenden guldens'' in de club heeft gestoken.

De uitspraak van de man met een ontembare verenigingsliefde is een duidelijke steek onder water naar de sponsorstichting die jaren geleden werd opgericht door rijke zakenmensen zonder sporthart. Zij wilden de vereniging met dure Noorse speelsters weer terug naar de Europese top leiden. Het op het eerste gezicht schitterende idee bleek achteraf een volslagen mislukking. De stichting werkte met een begroting die niet gedekt was.

Na jaren van wanbeleid liet de stichting Swift gedesillusioneerd achter met een schuld van een halve ton. ,,Succes is niet te koop'', concludeert Paul Ramakers, manager van het damesteam ten tijde van de glorieuze Europese avonturen van Swift. Die periode noemt Ramakers ook wel het ,,amateuristische professionalisme''. ,,Dat was in de Gerris-tijd. De sponsorstichting van een paar jaar terug paste daarentegen het professioneel amateurisme toe. Veel geld, weinig inhoud.''

Swift, dat al twee keer eerder aan een faillissement ontsnapte, zit nu met de erfenis in zijn maag. Met het bij elkaar geschraapte geld is een voortbestaan van de vereniging tot het einde van dit seizoen gewaarborgd. Om het eerste damesteam te handhaven, is nog meer geld nodig. ,,Er is nog geen sponsor opgestaan die de ploeg voor een langere termijn met de noodzakelijke kwart miljoen gulden wil sponsoren'', betreurt pr-manager en oud-bestuurslid Herman Linssen.

Als er niet snel een geldschieter komt, moet het eerste damesteam volgend jaar zo goed als zeker verder in een afgeslankte vorm. ,,Topspeelsters als Irina Pusic en Eva Lepesova, die hun brood verdienen met handbal, zullen we dan moeten laten gaan'', zegt Metsemakers.

,,Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt'', zegt trainster Mirjam Collart over de heikele situatie. ,,We zitten al weken in vreselijke spanning'', voegt de Kroatische sterspeelster Pusic daar aan toe. ,,Wij zijn het gezicht van Roermond, dan is het toch niet te begrijpen dat de vereniging misschien tenonder gaat?''

De speelsters hebben voorlopig alle vertrouwen in hun bestuursvoorzitter, die naar eigen zeggen ,,druk bezig is om een oplossing te vinden''. De handbalsters en trainster Collart hebben te kennen gegeven waar mogelijk te spelen voor een schamele onkostenvoorziening. Collart: ,,We zijn bereid een stapje terug te doen, maar de tijd dringt. We zijn nu al lang genoeg aan het lijntje gehouden.''

De zege van zaterdag werd behaald met enthousiast en gedreven spel. ,,Maar ik vraag me af hoe lang ik die meiden en mezelf nog kan motiveren'', uit de trainster haar bezorgdheid. ,,Binnen nu en een week moet er een oplossing komen.''

    • Marc Evers