Groothof in vrolijke versie Don Carlos

De grote zeeheld met de kleine naam, Piet Hein, komt in een badkuip op wielen langszeilen, een altsaxofoon op de voorplecht. Klaar om de Zilvervloot te enteren. Philips II intussen zet in Madrid met graagte wat mensen op de brandstapel `omdat ze zo leuk sissen'. Zijn gebochelde zoon Don Carlos keurt hij geen blik waardig, `hij komt nooit naar voetballen kijken', en Carlos ontpopt zich tot Tijl Uilenspiegel. Na opera's van ondermeer Mozart, Bizet en Moesorgski `doet' Frank Groothof nu Verdi.

Het podium is een speeltuin. Tegen een prachtig decor, dat geïnspireerd lijkt door Tinguely, wordt gehopst en gehuppeld, muzikanten rennen elkaar na, overal slingert rommel. De voorstelling hangt van invallen aan elkaar, maar is van een meeslepende vrolijkheid. In een vage poging wat structuur aan te brengen spelen Groothof en zijn muzikanten om te beginnen dat ze amateur toneelgezelschap Dikke Dahlia zijn. Groothof is het vervelendste jongetje van de groep, dat op hoge toon alle ter zake doende rollen voor zich opeist. Dat getuigt van zelfspot, want Groothof speelt zoals in al zijn opera's inderdaad zo ongeveer alles en iedereen. Zo moet een confrontatie tussen Philips II en zijn zoon Carlos noodgedwongen uitblijven. Dat is jammer, maar Groothof met zijn twinkelende ogen is in alle rollen een lust voor het oog.

Voor Verdi is, al wordt er steeds gezongen en gemusiceerd, meer een bijrol weggelegd. De muziek bezwijkt bijna onder de veelheid aan verhaallijnen. Indrukwekkend, laat staan ontroerend, klinkt het nooit, maar wel schallend feestelijk. Er zou wel wat gesneden en geschoven mogen worden in deze overvolle voorstelling. Voor de figuur van Tijl Uilenspiegel en de toestand in Den Briel is nauwelijks aandacht. Maar Frank Groothof is onnavolgbaar in het onbekommerde plezier waarmee hij zich opera's toeëigent. Hij brengt dat over op zijn publiek. Kinderen, ouders en opa's en oma's wippen van pret in hun stoelen.

Jeugdtheater: Carlos ende Uilenspiegel, naar Giuseppe Verdi, door Frank Groothof. Tekst: Sjoerd Kuyper i.s.m. Frank Groothof. Spelregie: René Groothof. Muzikale leiding: Paul Prenen. Spel,zang,orkest: Frank Groothof, Ilona de Groot (viool), Marit Ladage (altviool), Anneke Janssen (cello), Peter van Os (accordeon), Adri van Velsen (klarinet,altsaxofoon). Vanaf 7 jaar. Gezien: 12/12, De Purmaryn, Purmerend. Toernee t/m 1/6. Inl. 0299-621462.