Groenendaal stapt uit schaduw van ploeggenoot Nijs

Veldrijder Richard Groenendaal heeft gisteren in het Belgische Overijse een veldrit voor de Superprestige gewonnen. Daarmee kwam een einde aan de zegereeks van zijn ploeggenoot Sven Nijs, die zaterdag in Hoogstraten nog wel als eerste over de finish kwam. De Belg eindigde in het West-Vlaamse Overijse op een voor hem ongebruikelijke zesde plaats.

Met vijftien overwinningen domineert Nijs het prille crossseizoen. Hij won de laatste drie wedstrijden van de Superprestige in Gieten, het Italiaanse Silvelle en Hoogstraten. Nijs was ook de sterkste in de wereldbekerwedstrijd in Luxemburg. ,,Het liep gisteren niet'', bekende de Belg Nijs na zijn gevecht met de modder. ,,Het parkoers in Overijse ligt mij niet. Ik ben zeker vier keer gevallen. Ik stuurde niet goed, koos de slechte sporen en schatte de bochten verkeerd in.'' Nijs maakt zich geen zorgen na zijn kleine misstap in Overijse. ,,Niemand zal het deze winter beter doen, dan mag er best wel eens een slechte dag tussen zitten'', sprak Nijs na afloop zelfverzekerd.

Groenendaal voelde zich juist in zijn element op het door de aanhoudende regen modderig en glad geworden traject. Samen met de Belgische wereldkampioen Mario de Clercq en zijn ploeggenoten Nijs en Adrie van der Poel nam hij na de eerste ronde de leiding in de wedstrijd. De Clercq en Van der Poel konden het hoge tempo van Groenendaal al snel niet meer volgen. Nijs bleef lange tijd in het wiel van Groenendaal, maar hij moest de Nederlander uiteindelijk toch laten gaan.

Groenendaal kon zijn voorsprong gestaag uitbreiden en hij reed onbedreigd en zonder materiaalpech naar de overwinning. Hij eindigde 38 seconden voor Van der Poel, die in de slotfase uit het wiel reed bij De Clercq. Vorige maand was Groenendaal, die volgende maand in zijn woonplaats Sint Michielsgestel om de wereldtitel strijdt, in Gieten op weg naar een zege voor de Superprestige. Door een lekke band werd hij in Drenthe in de slotfase nog gepasseerd door Nijs.

,,Dit keer ging het gelukkig allemaal goed'', sprak Groenendaal na afloop op opgeluchte toon. ,,Ik kon mijn voorsprong steeds verder uitbreiden en dan hoef je ook geen risico's meer te nemen. Ik voelde me thuis op dit modderige parkoers.''

In Hoogstraten streed Groenendaal, hoewel regelmatig gehinderd door Belgische toeschouwers, ook lang mee om de overwinning. Hij maakte zaterdag deel uit van een kopgroep met Nijs, Wellens en Van Santvliet. Nijs reed in de derde ronde weg van zijn medevluchters. Groenendaal en Wellens probeerden de Belgische renner van Rabobank tevergeefs te achterhalen. Na een slippertje moest Groenendaal ook Wellens laten gaan. De Brabander eindigde uiteindelijk als derde.

Met zijn overwinningen in Gavere en Overijse bracht Groenendaal weer spanning in de strijd om de eindoverwinning in de Superprestige. ,,Ik heb altijd gezegd dat Nijs te klopen is en dat heb ik vandaag bewezen. Ik voelde me beresterk. Dan kun je maar een ding doen en dat is winnen. Nijs heeft vandaag wel wat puntjes verloren, dus het wordt weer interessant'', concludeerde Groenendaal. Zijn achterstand op lijstaanvoerder Nijs bedraagt nu vijftien punten. (ANP)