Fat Possum: knoestige kerels met stemmen als krolse katten

Zoals een timmerman altijd een duimstok in een van zijn broekzakken heeft, zo liep de drummer van T-Model Ford gisteravond steeds door Paradiso met drie drumsticks in zijn achterzak. Híj zal nooit zonder zitten. Waar nodig slaat deze man een ritme. Op tafel desnoods, of op een omgekeerde emmer. Het is de typisch pretentieloze houding van de bluesman uit de Zuidelijke staten van Amerika, voor wie musiceren net zo vanzelfsprekend is als eten of auto rijden.

De Fat Possum Caravan Joint Tour 99 deed het afgelopen weekend Nederland aan, met optredens van T-Model Ford, 20 Miles en Paul Wine Jones. Fat Possum is een platenmaatschappijtje uit Mississippi dat veel simpele oer-blues uitbrengt, gespeeld door knoestige kerels met stemmen als krolse katten. De bekendste muzikant van het label is R.L. Burnside, de gitarist die een paar jaar geleden werd `ontdekt' door de leden van de New Yorkse John Spencer Blues Explosion. R.L. Burnside kwam wegens ziekte niet mee op tournee.

Tweede ster van de stal is ongetwijfeld T-Model Ford. T-Model Ford is een zittende gitarist die voor ieder nummer slechts één riff hoeft te bedenken en dat zonder te kijken achter elkaar door speelt, begeleid door de felle rechtoe-rechtaan ritmes van zijn drummer. In zijn teksten beantwoordt T-Model Ford aan de stereotype beeld van de blues als simpele onheilsmuziek. Een liedje kan bij hem goeddeels bestaan uit een eindeloze herhaling van de regel `I feel zo bad cause my baby left me alone'.

En het maakt niet uit. Bij T-Model Ford worden de woorden muziek. Hij en zijn drummer treffen de cadans van de rijdende trein en leggen in dat bedwelmende ritme nog genoeg accenten om het publiek in beweging te krijgen. Ook de andere acts waren duo's met herenleed. De hier bijna gecompliceerd lijkende bluesy rockliedjes van 20 Miles (als enigen jong en blank, met gitarist Judah Bauer van The Blues Explosion) waren niet overtuigend. Maar de in fuchsiaroze zijde gestoken gitarist Paul Wine Jones en zijn drummer wisten met die twee instrumenten moeiteloos de geest van Jimi Hendrix op te roepen.

Fat Possum-tournee. Gehoord: 12/12 Paradiso, Amsterdam.