EK wordt `exact als verwacht'

Engeland-Duitsland is over vijftig jaar nog een mooie wedstrijd, voorspelt KNVB-voorzitter Sprengers. Maar ook na de `gunstige' EK-loting gisteren blijven er voor de organisatoren nog voldoende hoofdbrekens over. Voor Eindhoven wordt drooglegging overwogen.

Er steeg een bulderend gelach op in het auditorium van de Brusselse Expo-hal, waar gisteren de loting plaats had voor het EK van volgend jaar in Nederland en België, toen Engeland werd ingedeeld in Groep A met Duitsland.

De officials van de Europese voetbalbonden vonden het wel komisch dat de uit het oogpunt van voetbalvandalisme zo gevreesde landen door het lot in dezelfde poule waren samen gebracht. In Groep A, die verder bestaat uit Roemenië en Portugal, ontmoeten Duitsland en Engeland elkaar op zaterdag 17 juni in Stade du Pays in Charleroi.

Dat dit pas gerenoveerde stadion het decor gaat vormen van deze confrontatie met een verhoogd risico, werd door de Nederlandse bestuurders in de organisatie als een voordeel ervaren. Het gaat om een van de kleinere accommodaties met een capaciteit van 30.000 toeschouwers. ,,Hetgeen impliceert dat beide landen ieder slechts vijfduizend toegangskaarten krijgen toegewezen voor deze wedstrijd'', rekende J. Sprengers, president van het organisatiecomité, voor. ,,Hoe kleiner het stadion, hoe beter beheersbaar.

In Brussel en Rotterdam zouden beide landen tienduizend kaarten hebben gekregen.'' Volgens KNVB-voorzitter Sprengers werd hiermee in elk geval bewezen dat de loting ,,godzijdank'' geen doorgestoken kaart is geweest. ,,Zo moet het maar. Je kunt het ook van de positieve kant bekijken. Engeland-Duitsland is over vijftig jaar nog een mooie wedstrijd.''

Supporters kunnen echter ook problemen veroorzaken ver buiten de stadions. Engelse en Duitse fans raakten tijdens het WK van vorig jaar in Frankrijk in de straten van Lens met elkaar slaags, waarbij een politieman ernstig werd mishandeld.

Secretaris H. Been van Euro 2000 is er echter van overtuigd dat Charleroi de organisatie van het beladen duel in goede banen zal leiden. ,,Charleroi kent rondom het stadion een overzichtelijke omgeving. De stad heeft wel vaker grote evenementen georganiseerd.''

De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken B. Peper sloot zich aan bij de woorden van Been. ,,De Belgen zijn wel wat gewend in dit opzicht. Ze hebben vaker de orde moeten handhaven bij grootschalige evenementen. Neem bijvoorbeeld de boerenopstand in Brussel van enige jaren geleden. Daar kwamen veertig-, vijftigduizend mensen op af. De politie in België is goed toegerust om zo'n menigte in bedwang te houden.''

Engeland, gevreesd om zijn hooligans, speelt nog eerder dan in Charleroi ook een wedstrijd in Nederland. Op 12 juni staat in Eindhoven het duel Portugal-Engeland gepland. Stadscoördinator Eef Kamerbeek maakte in Brussel duidelijk dat de Brabanders op alles zijn voorbereid. ,,We zijn altijd uitgegaan van het zwaarste scenario en dat hebben we nu ook wel de nodig. Er ligt een mobiliteitsplan en er zijn zes speciale teams die bestaan uit veiligheidspersoneel en stewards. Potentiële relschoppers zijn bij ons met naam en toenaam bekend. Ik zie het als een voordeel dat Portugal-Engeland op Tweede Pinksterdag wordt gespeeld. Dan heeft iedereen vrij en is het rustig in de stad.''

De voormalige atleet (tienkamp) verwacht dat de Engelse fans die niet per vliegtuig op Eindhoven Airport landen, met de veerboot naar het Belgische Oostende varen. ,,Daar vandaan is het nog twee uur rijden naar Eindhoven. En niet te ver door Nederland'', aldus Kamerbeek.

Mogelijk dat Eindhoven op 12 juni gebruik kan maken van een alcoholverbod. Daarvoor ligt een initiatiefwet ter goedkeuring bij de Tweede Kamer. ,,Welke gebieden er drooggelegd worden zal lokaal worden bepaald'', verklaarde Peper in Brussel. ,,Dat kan rond de stadions zijn, maar ook in de stad. De burgemeester heeft straks de mogelijkheid om het zelf in te vullen. Zie het als maatwerk.''

Volgens bestuurslid Been van Euro 2000 heeft de Nederlandse overheid zijn houding ten aanzien van het EK in eigen land in positieve zin gewijzigd. ,,Dat blijkt wel uit de maatregel om vijfhonderdduizend bezoekers gratis gebruik te laten maken van het openbaar vervoer. Oké, dat kost de overheid tien miljoen gulden. Maar je kweekt er wel veel goodwill mee. En je bestrijdt files en parkeerproblemen. Peper vindt het EK nu gewoon leuk. Hij heeft ook de opvatting dat er nu een einde moet komen aan al die discussies over veiligheidsproblemen.''

Die mening is ook voorzitter Lennart Johansson van de Europese voetbalbond UEFA toegedaan. De Zweed zegt het volste vertrouwen te hebben in de Nederlandse en Belgische organisatie. ,,Ze weten exact wat ze kunnen verwachten. Voor het EK in Engeland in 1996 waren er ook veel sceptische geluiden. Dat toernooi verliep uiteindelijk toch vlekkeloos. Zoals ik had voorspeld. We moeten niet te veel op alle veiligheidsproblemen gaan letten, anders ontstaat er een gespannen sfeer rond Euro 2000.''

Johan Cruijff zou namens de Nederlandse organisatie in Brussel de loting verrichten. Maar de Europese voetballer van de eeuw stuurde via zijn zaakwaarnemer te elfder ure een afmelding. Naar verluidt zou het Cruijff nog hebben dwarsgezeten dat hij bij de loting van de kwalificatieronden uiteindelijk plaats moest maken voor UEFA-voorzitter Johansson die het belangrijkste werk verrichtte en dus de meeste aandacht opeiste.

Nu plukte namens Nederland assistent-bondscoach Johan Neeskens de plastic balletjes uit de schaal. Voor België verrichtte ex-international Paul van Himst de loting. De openingswedstrijd van het EK gaat op zaterdag 10 juni in het Koning Boudewijn Stadion van Brussel tussen België en Zweden. De finale is op zondag 2 juli in de Rotterdamse Kuip.