EIGENWIJZE MISKOOP VAN 75 MILJOEN

Real Madrid nam Nicolas Anelka afgelopen zomer voor 75 miljoen gulden over van Arsenal. De Fransman speelt sporadisch en maakte nog geen enkel doelpunt. Club en speler lijken nu al op elkaar uitgekeken.

De negentigste minuut van de wedstrijd Real Madrid-Rosenborg was vorige week dinsdag al ingegaan toen Clarence Seedorf geblesseerd naar de kant moest. Trainer Vicente del Bosque maande Nicolas Anelka zich om te kleden. Heel rustig zette hij eerst zijn pet af. Treuzelend ontdeed hij zich vervolgens van zijn trainingspak. Assistent-trainer Toni Grande explodeerde bijna van woede. Anelka trok zich er niets van aan. Pas vijf seconden nadat Seedorf naar de kant was gehaald, stapte de Fransman het veld op. Twee minuten later eindigde de wedstrijd in 3-1 voor Real. Real-voorzitter Lorenzo Sanz huilde van vreugde. De spelers vierden de belangrijke overwinning van het in een crisis verkerende Real uitbundig. Anelka niet. Zonder te douchen verliet hij gepikeerd het stadion. Zijn persoonlijke crisis was alleen maar groter geworden.

De 20-jarige Nicolas Anelka verruilde het Londense Arsenal afgelopen zomer met veel bombarie voor Real Madrid. De Madrilenen, die op zoek waren naar een stervoetballer, legden een recordbedrag van 75 miljoen gulden op tafel voor het watervlugge talent. Anelka werd na de Italiaan Christian Vieri de duurste voetballer ooit. Maar de prijs die Real betaalde is vooralsnog geen garantie voor succes gebleken. Anelka speelde slechts negen competitiewedstrijden waarvan vijf als invaller. Scoren deed hij nooit. In de uitwedstrijd gisteren tegen Santander (1-1) mocht hij het laatste half uur invallen. Toen hij het veld op kwam, werd de Fransman luid uitgefloten.

Dat Anelka een groot talent is, bewees hij de afgelopen twee seizoenen bij Arsenal. In de ploeg van Dennis Bergkamp en Marc Overmars kwam hij als 17-jarige over van Paris Saint-Germain. De Franse trainer van de Londenaren, Arsène Wenger, zag in Anelka de man die de legendarische Ian Wright moest doen vergeten. Het jonge talent maakte snel naam. De spits gedijde goed in het countervoetbal van Arsenal. In negentig wedstrijden maakte hij 28 doelpunten, waaronder de winnende treffer in de Cupfinal van 1998. Alleen het WK ging aan Anelka voorbij. Dat lag aan Bergkamp en Overmars omdat die hem nooit de bal gaven, zei hij tegen de pers. Toen Arsenal daarop geïrriteerd reageerde, zei Anelka dat het ,,een grapje'' was geweest. Als Frans international maakte hij in februari van dit jaar op Wembley de enige twee doelpunten tegen Engeland. Het was voor het eerst dat Frankrijk in Engeland won. In 1999 werd hij in Engeland uitgeroepen tot talent van het jaar.

De verbazing bij Arsenal was dan ook groot toen Anelka aan het einde van het seizoen opeens aankondigde koste wat kost weg te willen. Hij had het niet meer naar zijn zin in Engeland. Hij was er ,,depressief'' geworden en de pers zou hem ,,vijandig bejegenen''. Om een breuk te forceren gaf hij dit keer zonder grollen af op ploeggenoot Overmars. ,,Hij is egoïstisch. Het komt door hem dat ik zo weinig scoor'', zei Anelka. Zijn gedrag maakte de Fransman volgens een enquête in The Sun `De meest gehate buitenlandse voetballer van Engeland', gevolgd door Van Hooijdonk die eerder weigerde voor Nottingham Forest uit te komen. Het kon Anelka niets schelen. De clubs stonden voor hem in de rij. Arsenal besloot mee te werken aan zijn vertrek, maar wilde wel een fikse afkoopsom. De Londense club en Lazio Roma werden het eens over een transfer, maar Anelka wilde niet naar Rome. Het was Real Madrid dat de onderhandelingen met Claude en Didier Anelka, twee broers van Nicolas, en makelaar Marc Roger uiteindelijk wel wist af te ronden.

Terwijl Madrid nu nog enkele termijnen van de transfersom moet overmaken aan Arsenal lijkt de club nu al meer dan genoeg te hebben van de nukken van Anelka. De jonge Fransman had in Londen nog de steun van zijn Franse trainer Wenger en ploeggenoten als Petit, Vieira en Grimandi. In Madrid stond de jeugdige stervoetballer er alleen voor. Kort na zijn komst in Madrid had Anelka tegen een Franse journalist al geroepen dat hij erover dacht ,,helemaal te stoppen met voetballen''. Een geschrokken voorzitter Lorenzo Sanz ontbood de Fransman. ,,Dat was een grapje'', legde Anelka uit.

Contact met medespelers legt Anelka nauwelijks. Het liefst onttrekt hij zich aan de wereld om in alle stilte videospelletjes te spelen. Niemand krijgt hoogte van de Fransman. Zo speelde hij begin oktober weer eens in het eerste van Madrid. Hij blesseerde zich, maar liet dat pas de volgende dag weten.

Roberto Carlos, de linksback van Real, zei begin oktober in het dagblad El Mundo dat het team achter Anelka stond. ,,Je moet hem begrijpen. Hij heeft nog niet gescoord en spreekt de taal niet. Hij heeft een bepaald gedrag en het is moeilijk om dat van de ene op de andere dag te veranderen. Hij heeft zich nog niet aangepast, maar hij is er net.''

Maar naarmate de tijd vorderde in Madrid, bleven de sportieve prestaties uit en haalde Anelka met zijn gedragingen regelmatig het nieuws. Half november kwamen de eerste geruchten van een vroegtijdig vertrek van Anelka op gang. Madrid zou hem willen afstaan aan Juventus of Lazio Roma. Tegen het Franse persbureau AFP beet Anelka van zich af: ,,Als ze me willen verkopen, moeten ze het me meteen zeggen. Op het moment dat ze geen vertrouwen meer in me hebben werkt het niet meer. Dan kom ik hier niet meer terug.'' Sanz ging vooralsnog voorzichtig om met zijn duurste speler. Sanz over de opmerkingen van Anelka: ,,We hebben hem gezegd dat we geen enkele twijfel hebben dat zijn toekomst bij ons ligt, maar hij moet niet de ene dag ja zeggen om zich de volgende dag weer te beklagen in de media. Hij heeft het mentaal moelijk.''

Het voorlopige dieptepunt rond de negatieve Anelkamania in Madrid speelde zich af in het Champions-Leagueduel van Real drie weken geleden in en tegen Kiev. Anelka moest negentig minuten op de ijskoude bank toekijken hoe zijn ploeg won. In blessuretijd mocht hij alsnog invallen. Terug in Madrid meldde Anelka dat hij geblesseerd was aan zijn knie en niet mee zou gaan naar Vigo waar Real moest spelen tegen Celta. Hij zou thuis van de trap zijn gevallen. De medische staf onderzocht Anelka, maar vond niets. Om zijn integratie in de ploeg te bevorderen werd de Fransman verplicht mee te reizen naar Vigo. Tijdens de wedstrijd liet hij zich anderhalf uur masseren in de kleedkamer.

Jaime Ussía, vice-president van Real, tegen dagblad El Mundo: ,,Of we geloven hem of we geloven hem niet. Het enige wat we kunnen doen is geduld met hem hebben.''

Nicolas Anelka is er niet het type naar om de hand in eigen boezem te steken. ,,Real Madrid speelt een relatief langzaam spel'', zei hij vorige week in het Duitse voetbalblad Der Kicker. ,,Dat is niets voor mij. Ik ben geen speler die in het strafschopgebied rommelt. En ik ga mijn stijl niet veranderen.'' In de Spaanse pers legde de Fransman de schuld bij de trainer. ,,Ik speel op rechts en iedereen weet dat dat mijn positie niet is. Dan moeten ze vervolgens niet om doelpunten gaan vragen. Als ik had geweten dat ik op rechts zou spelen, was ik hier nooit gekomen.''

Voorzitter Sanz zei in november al over Anelka: ,,Ik zou kunnen zeggen dat wanneer ik alles had geweten ik hem niet gehaald zou hebben.'' Real Madrid en de op een na duurste voetballer ter wereld zijn nog zes en een half jaar aan elkaar verbonden.