Effectenbeurs houdt opgaande lijn vast

De florissante slotstand waarmee het Damrak vrijdag het weekeinde inging, smaakte vanmorgen naar meer. Het AEX koersgemiddelde van belangrijkste aandelen opende vanmorgen met een bescheiden winst en kroop in de loop van de ochtend verder omhoog.

Tegen de middag noteerde de AEX 622,44 punten een stijging van ongeveer drie punten. Toonaangevend waren uitgever Wolters Kluwer en opnieuw telecombedrijf KPN. Wolters Kluwer boekte een winst van ruim 3 procent en noteerde 34,14 euro. KPN bleef iets onder de 3 procent maar scoorde toch een fraaie stand van 79,00 euro (plus 2,50 euro). KPN deed vrijdag al goede zaken na het nieuws over zijn meerderheidsbelang in de Duitse mobiele operator E-Plus. Dat leverde een koerswinst op van ruim 12 procent.

Onder de winnaars zat verder Elsevier. Deze uitgever is in de gratie van beleggers, nadat de concernleiding vorige week eindelijk wat meer duidelijkheid verschafte over de te volgen koers. Elsevier pakte ruim 1,5 procent op 11,11 euro. Uitgever VNU geeft in tegenstelling tot collega's Wolters Kluwer en Elsevier terrein prijs. De uitgever moest een verlies nemen van iets meer dan 1,5 procent op 42,01 euro.

Het aandeel van Fortis steeg licht met een paar eurodubbeltjes op 35,00 euro. De onbevestigde berichten dat de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar een strategische alliantie zou willen aangaan met het Britse financiële concern Abbey National, maakte op de beursvloer kennelijk niet veel indruk. Ook het negatieve nieuws over ING bracht de gemoederen nauwelijks in beweging. De bank en verzekeraar, die haar bod op de Franse bank CCF introk, noteerde vrijwel onveranderd op iets meer dan 57 euro.

De lijst van de verliezers onder de hoofdfonsen werd aangevoerd door ASM Lithography. De beurslieveling nam begin vorige week met gemak de 100-eurogrens, maar kreeg vervolgens te maken met winstnemingen. Vrijdag verloor de toeleverancier van chipmakers ruim 6 procent, vanmorgen was er sprake van een min van bijna 4 procent op 95,40 euro.

Ook Ballast Nedam deed het vanmorgen slecht met een verlies van 60 eurocent op 21 euro. Het bouw- en baggerconcern verwacht dat de winst dit jaar nog lager zal uitpakken dan voorzien. De jongste tegenvaller is te wijten aan problemen rond de oplevering van een ondergronds station in Berlijn. Bouwconcern BAM deed het daarentegen erg goed met een koerswinst van 3,05 euro op 49,80 euro. BAM is optimistischer geworden over de te behalen winst over heel 1999 dan het al was. De concernleiding maakte vanmorgen bekend te rekenen op een winst die ten minste 25 procent hoger ligt dan over 1998.

Onder de Midkap-fondsen viel opnieuw amusementsconcern Endemol op door zijn goede prestaties. De producent van Big Brother pakte ruim 6 procent winst op 57,45 euro.