Eerste Grote Gerard Reve Dag heeft de sfeer van een fanclub

De eerste Grote Gerard Reve Dag vond gisteren plaats in de Koningszaal van Artis in Amsterdam. De dag werd georganiseerd door het Leidse Gerard Reve Genootschap. Er werden verschillende details over het leven en werk van de Grote Volksschrijver geopenbaard.

,,Ik heb vandaag in de Zoölogische Tuin gewandeld, & jonge Vogeloppassers geil beloerd'', schreef Gerard Reve in een brief aan Frans Pannekoek. Reve woonde tijdens zijn laatste Amsterdamse jaren (1968-1970) samen met `Teigetje' op de Plantage Kerklaan, nummer 43 drie hoog. Hij wandelde graag in het nabijgelegen Artis, niet alleen om de oppassers te bekijken maar ook de vogels, in het bijzonder de raaf en de papegaai, volgens Reve twee officieel door de kerk erkende katholieke dieren.

In de Koningszaal van Artis vond gistermiddag de eerste Grote Gerard Reve Dag plaats, ook wel de Landdag voor Revianen genoemd. Er viel een hoop te vieren, in de eerste plaats natuurlijk dat de bewonderde Volksschrijver, schitterend door afwezigheid, op 14 december zesenzeventig jaar wordt. Daarnaast de verschijning van het eerste Reve-cahier, het `parochieblad' van het Gerard Reve Genootschap, waarin liefhebbers hun verhalen over Reve kwijt kunnen. Bovendien presenteerde Uitgeverij Conserve het dichtbundeltje Terugkeer, een heruitgave van Reve's in eigen beheer uitgegeven debuut uit 1940, zeven jaar voor De Avonden. Het boekje zou aan Thom Hoffman overhandigd worden, maar die was verhinderd door een auto-ongeluk in Frankrijk. Een vreemd toeval, want Hoffmans personage in de verfilming van Reve's De vierde man sterft na een auto-ongeluk.

Het Leidse Gerard Reve Genootschap werd eind vorig jaar opgericht en stelt zich, naast het propageren van zijn werk, ten doel om eenmaal per jaar rond Reve's verjaardag een bijeenkomst te organiseren. Voorzitter Hugo Dirksmeier, in het dagelijks leven directeur van een scholengemeenschap, benadrukte gisteren dat het Genootschap geen `mantelorganisatie' is van het in Reviana gespecialiseerde antiquariaat Aioloz. Piet van Winden, de eigenaar van Aioloz dat in de naastgelegen `Tijgerzaal' haar waren te koop aanbood, is wel een van de initiatiefnemers van het Genootschap, voortgekomen uit de Gerard Reve Fanclub die alleen al vanwege de naam nooit van de grond kwam. Dirksmeier: ,,Een `fanclub' suggereert acties die wij niet willen organiseren, zoals een busreis langs de plaatsen waar de schrijver gewoond heeft''.

Toch was de sfeer op de Grote Gerard Reve Dag die van een fanclub, die elk ontbrekend stukje informatie over hun held belangwekkend acht en de curieuze anecdotes nooit moe wordt. Dus sprak Henk de Jonge over Reve's piano uit Huize het Gras in Greonterp, die hij nu in eigendom heeft. Over de Piano (in het Cahier met een hoofdletter aangeduid) zal een speciaal boekje verschijnen. Nol Westendorp, oud-journalist van Het Parool en 17 jaar Reve's buurman in Zuid-Frankrijk, vertelde dat hij ooit twee pistolen voor de schrijver in bewaring hield, omdat `die zenuwlijder' Joop Schafthuizen, Reve's levensgezel, ze niet in huis wilde hebben.

Het hoogtepunt was wel het verhaal van ene Van Galuinen, pseudoniem van een `hoograngig officier van de Militaire Inlichtingendienst'. Deze meneer Van Galuinen, die ook niet gefotografeerd wilde worden, beweerde inzage te hebben gehad in geheime dossiers. Zodoende had hij de identiteit van de luchtmachtpiloot Fransje kunnen achterhalen, die in Reve's boek Nader tot u overlijdt na een crash. Ook Fransjes vriend, de jongen zonder lijfgeur wiens naam Reve zich herinnert als `Nutman of Longmans of Sutter', kon geïdentificeerd worden: in werkelijkheid heette hij H.J. Langton. Een belangrijke stap voorwaarts in de Reve-wetenschap.

De muziek werd verzorgd door de journalist Theodor Holman, die de `Geestelijke Liederen' uit Nader tot u zong, zichzelf op de piano begeleidend. Een pretentieloos optreden, in de uitvoering van `Credo' zelfs heel geslaagd, in tegenstelling tot de uitvoering van dezelfde liederen door het Reve-ensemble. Het werk van dit gelegenheidsgezelschap zou Reve `romantisch' genoemd hebben, moeilijk voor te stellen want het was alles zeer modern, zonder melodie of maat. De middag werd besloten met een quiz, waarin drie kenners fragmenten uit de werken moesten thuisbrengen, wat soms al na luttele woorden lukte. De winnaar kreeg het ingelijste manuscript van In het land der blinden (waarde zo'n 500 gulden): ,,Eigenlijk ben ik een soort Nero,/ want, zingend als een pauw,/ win ik veel prijzen in konkoersen.''