Een kerst zonder dennenscheerders

De vrouw houdt haar fiets stil bij de stal met kerstbomen en stapt af. Met één hand aan het stuur buigt zij zich langzaam voorover. Haar kind in het zitje aan het stuur helt angstig mee. De vrouw pakt een kleine kerstboom bij de ranke top beet en tilt hem een beetje op. ,,Hoe duur is deze?''

Het is vijf uur en de kerstbomen-man is al bezig zijn handel in te laden. ,,De kleine zijn allemaal zeventienvijftig'', zegt hij nors. ,,Ik verkoop alleen met kluit'', beantwoordt hij haar volgende vraag.

Sinterklaas is nog niet onttakeld of de kerstman hangt al in de etalage. In de mensen moet binnenkort een welbehagen dalen en dat valt nog niet mee voor wie, achtervolgd door de muzakterreur van `Jingle Bells', een kerstboom zoekt.

In den beginne werd de kerstboom nog verkocht vastgenageld op een houten kruis. Rond kerst lag dan, als roos op de schouders van een oudere man, de rand rond de boom vol dennennaalden. Kerstboom stond toen voor uren vol brandgevaar, suikerkransjes waar je van moest afblijven en breekbare ballen. Later drong een zeker milieubesef door en kwam de boom met kluit. Dat hield in: water geven en de boom veel langer in huis houden dan noodzakelijk was. Vaak werd het afscheid van de boom zelfs geheel overboord gezet en werd hij in de tuin geplant. Nú weten veel mensen dat de dennenboom taai is en groot kan worden. Dat wisten we toen nog niet en dan hebben we het nog niet over de dennenscheerder onder de schors en de snuitkevers tussen de wortels. Dit jaar dus een kunstkerstboom.

Bij Marks & Spencer staan overal kunstbomen van hulstbladeren, maar zij dienen slechts een decoratief doel en zijn niet te koop. Dan maar naar de Hema. Dit bedrijf verkoopt kleine kerstbomen met dennenappels, strikken en een paar blauwe bloemen tussen de takken voor ƒ14,95. De boom staat in een geel rieten mandje. De Hema zou de Hema niet zijn als er niets was afgeprijsd. Dus kost de kunststof kerstboom, een blauwspar van 90 cm, geen ƒ19,95 maar ƒ15. De boom schijnt zo levensecht te zijn, dat er een waarschuwing op de verpakking staat: Geen echte kaarsjes in de boom branden.

Een poging tot levensechtheid is uitgehaald met de miniboompjes bij V&D. Zij zijn namelijk vastgespijkerd op heuse houten kruisjes. De boompjes doen ƒ5,95 tot ƒ8,95. We vinden hier ook, nieuw begrip in kerstland, een `tafelboom'. In pomona blauw en 90 cm hoog, kost de boom ƒ29,95. Hij is daar ook verkrijgbaar voor 115 airmiles.

,,Arbol de navidad con 10 bombillas y decoración'', staat op de ene kant van een doos bij Blokker. Op de andere kant kunnen Nederlandssprekenden lezen: mini kerstboom, met verlichting. Het circa 50 cm hoge boompje van kunststof kost ƒ18,95. De boom moet het op de afdeling kransen, slingers en feestverlichting opnemen tegen een zogeheten `swingende kerstboom'. Deze boom kost ƒ29,95 en draagt een muts. Bovenin hangen twee oogbollen tussen het groen. ,,Hello, I'm Woody the singing, dancing tree'', zegt de verpakking. ,,Just make a sound and watch me perform.'' Het lied: `Jingle Bells'. Gelukkig is bij Blokker iets nieuws te koop: de `removal bag' voor kerstbomen, om het even of het kunst- of natuurbomen zijn. Daar kunnen ze natuurlijk ook 365 dagen per jaar in blijven liggen. Jaar in jaar uit.