Burgemeester: zorg over teams

Zuid-Limburg moet tijdens het Europees kampioenschap voetballen extra politie krijgen. Dat vindt de Valkenburgse burgemeester C. Nuytens. Hij houdt rekening met ongeregeldheden tussen supporters uit Duitsland en Engeland. Beide teams, die in de eerste ronde tegen elkaar spelen, logeren waarschijnlijk in Zuid-Limburg.

Van de Duitse team is het zeker dat ze in Vaals verblijven. De Duitse voetbalbond heeft een vleugel van kasteel Vaalsbroek afgehuurd. Het rivaliserende Engelse elftal heeft een optie genomen op het 20 kilometer verderop gelegen Château Houtem-St.-Gerlach in Valkenburg.

Burgemeester Nuytens houdt rekening met de komst van grote groepen Engelse supporters. Nuytens: ,,Valkenburg is een bekende vakantieplaats in Engeland. De stad heeft bovendien veel accommodatie en ligt centraal tussen de Engelse speelsteden Charleroi, waar het Engelse team tegen de Duitsers speelt, en Eindhoven.''

Tegelijk met de Engelse supporters komen er ook heel wat Duitsers met hun team mee, zegt Nuytens. Volgens hem zijn er nu al tweehonderd Duitse boekingen binnen bij Valkenburgse hotels. De burgemeester gaat de komende dagen de ontwikkeling van de boekingen nauwlettend volgen.

Nuytens treedt ook in overleg met de regionale politie en zal per brief bij minister Peper (Binnenlandse Zaken) aandringen op de inzet van meer blauw in Zuid-Limburg. Nuytens: ,,Ik heb de minister na de uitslag van de loting gisteren zijn opluchting horen uitspreken dat de risicowedstrijden aan Nederland in de eerste ronde voorbijgaan. Welnu, dan kan dat blauw in Zuid-Limburg beschikbaar zijn.''