Belgische Post schrapt banen

Bij de Belgische posterijen is een grote sanering op komst, die duizenden banen gaat kosten. Dat zegt topman Bastien van De Post in een gesprek met de Vlaamse zakenkrant Financieel Economische Tijd. Volgens de vakbonden gaat het om 5.000 banen. Bastien zegt dat een ingreep nodig is om de Belgische post voor te bereiden op een liberalisering van de Europese markten vanaf 2003. De Post heeft 12 miljard frank (660 miljoen gulden) uitgetrokken voor de financiering van de saneringsoperatie. Vorig jaar boekten de Belgische posterijen nog een winst van 4,6 miljard frank (253 miljoen gulden). Dit jaar zal de winst naar verwachting uitkomen op 5,6 miljard frank (308 miljoen). Het staatsbedrijf zal de komende jaren gedeeltelijk geprivatiseerd worden. De Belgen onderhandelen met het Nederlandse TPG en het Franse La Poste. Eén van deze twee bedrijven moet uitgroeien tot strategische partner van De Post. (ANP)