Ballet van Hans Tuerlings redt voorstelling

Choreograaf Hans Tuerlings van het Tilburgse dansgezelschap Raz liet zijn theatrale obsessie voor de Italiaanse dichter Gabriele d'Annunzio even voor wat het was en nodigde zijn vriend Michael Laub uit zich ook eens aan een heuse choreografie te wagen. Laub, theatermaker van Zweeds/Belgische origine, was met zijn gezelschap Remote Control Productions weliswaar eerder coproducent bij Raz (Planet Lulu) maar aan pure dans had hij zich nooit gewaagd.

Laub staat in het theater bekend als een zapper die tekst, beeld, muziek en beweging mixt. In Fortaleza [inside the bananatree] heeft hij slechts de beschikking over drie dansers: Linhares Junior, Gabi Sund en Jan Zobel. De laatste twee bewegen zich simpel en eenvoudig op de sample-house muziek van Larry Steinbachek. Beetje naar links, beetje naar rechts, een draai, even door de knieën, wat armgewapper en het swingt wel. Het theatrale element wordt gevormd door Linhares Junior die met zijn graatmagere Mr. Bean-verschijning het thema seksualiteit mag vertolken. Laub kent maar één seksuele handeling en dat is die van het beuken met het bekken en het stoten met het kruis. De luidsprekers worden besprongen, de vloer krijgt een beurt en ook het luchtneuken behoort tot zijn repertoire. Het is genant om te zien hoe een prachtig danser als Linhares Junior misbruikt wordt voor een smakeloos mannencliché. Zelfs een eventuele knipoog om het geheel dragelijk te maken ontbreekt. Sund en Zobel dansen ondertussen door en dat ziet er best gezellig uit. Redden kunnen ze Fortaleza [inside the bananatree] helaas niet. Laub moet na dit mislukte dansavontuur maar weer weggezapt naar zijn eigen honk.

Tuerlings redt (uiteraard) het dubbelprogramma Laub/Tuerlings. In zijn duet Go with me zitten als vanouds de zo typische Tuerlings-grappen als het inzetten van een beweging maar die niet afmaken. Een halfslachtige arabesk, een paar roffels tapdans, een tangozwaai: hij husselt de stijlen door elkaar. Dat levert een aangename vorm van humor op en is een lust voor het oog. Danseres José Way draagt een bril en raakt met haar pink, Michelangelo `parafraserend', de pink van haar partner Gavin Louis. Ze verleiden en negeren, ontmoeten en verlaten, bewegen lichtvoetig maar ook serieus op de pianoklanken van J.S. Bach. Het is echte liefde. Louis doet aan ballet om te imponeren maar dribbelt net zo makkelijk verder als Way zich verveelt. Schijnbare achteloosheid vol details: Hans Tuerlings laat in twintig minuten Go with me opnieuw zien dat hij als een van de weinigen in Nederland een geheel eigen danstaal spreekt. Een zeer verleidelijke taal.

Dansvoorziening Raz: Fortaleza [inside the bananatree], choreografie Michael Laub, muziek Larry Steinbachek. Go with me. Choreografie Hans Tuerlings,

muziek : J.S. Bach. Gezien: 7/12. Schouwburg Tilburg. Tournee t/m februari. Inl. (013) 5835929.