`Al binnen weken vrede Israel, Syrië'

Israel en Syrië kunnen hun vredesonderhandelingen in zeer korte tijd, mogelijk al binnen enkele weken, afronden. Dat heeft de Israelische premier, Ehud Barak, gisteren volgens de Israelische radio gezegd tijdens beraad met partijgenoten in zijn regering.

Het vredesoverleg begint woensdag in Washington met een ontmoeting tussen Barak en de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Farouk al-Shara. Volgens verschillende bronnen zijn de onderhandelingen achter de schermen al ver gevorderd.

Shara op zijn beurt sprak in Damascus van een paar maanden overleg. ,,Ik ben optimistisch dat een paar maanden genoeg kunnen zijn om een vredesakkoord te bereiken'', zei hij in zijn eerste reactie op president Clintons aankondiging van woendag dat het vredesoverleg na een impasse van bijna vier jaar wordt hervat. ,,We menen het serieus met vrede met Israel, en we zullen doen wat we kunnen om bij te dragen tot het succes van deze vrede tussen de twee landen.''

Maar joodse kolonisten in de Hoogvlakte van Golan, die Israel aan Syrië zal moeten teruggeven als prijs voor vrede, mobiliseerden zich om een vredesakkoord te dwarsbomen. In dat kader inaugureerden zij gisteren een maand eerder dan het oorspronkelijke plan was, een nieuwe woonwijk van Katzrin, de hoofdstad van de 31 joodse nederzettingen op de Golan. ,,We moeten de vlam van het zionisme opnieuw aansteken, en een eind maken aan de obsessieve dwaasheid van premier Ehud Barak'', zei Yehuda Wollman, voorzitter van de Regionale Raad van de Golan. Voor vandaag was tot een grote demonstratie in Jeruzalem opgeroepen.

De Israelische minister van Financiën, Avraham Shovat, gaf gisteren aan te verwachten dat de Verenigde Staten de prijs van terugtrekking uit de Golan zullen betalen. ,,Iedereen weet dat de staat Israel een dergelijk proces met dit soort investeringen niet kan bekostigen'', zei Shovat. Hij gaf geen cijfers, maar de krant Yediot Ahronot meldde dat op Shovats ministerie de kosten van terugtrekking op 18 miljard dollar worden begroot. Dat zou dan 10 miljard zijn om de schade van de kolonisten te vergoeden en 8 miljard om legerbases te verplaatsen. (Reuters, AP)