Akkoord bonden en NS Cargo

NS Cargo en de bonden hebben gistermiddag een akkoord bereikt over een sociaal plan. De actiedreiging is hierdoor van de baan.

Mochten door de aanstaande fusie van NS Cargo, het goederenvervoerbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen, en het vrachtbedrijf van Deutsche Bahn arbeidwsplaatsen verloren gaan, dan houden de werknemers vijf jaar lang hun salaris. Ook zal NS er alles aan doen dat de gedupeerden elders weer aan de slag kunnen, zo is afgesproken.

De bonden houden er rekening mee dat van de 1.600 werknemers enkele honderden hun baan kwijt raken. NS Cargo noemt dit overdreven. ,,Het bedrijf is inmiddels al zodanig afgeslankt dat we niet verwachten dat een verdere personeelsreductie nodig is'', zegt een woordvoerder.

Als er bij Deutsche Bahn Cargo wel mensen uit moeten, heeft dat volgens hem geen gevolgen voor de medewerkers van NS Cargo. ,,Dat hebben we afgesproken.''

De directie van NS Cargo voelde er aanvankelijk weinig voor om het al bestaande `goudgerande' sociale plan uit te breiden. Bonden en ondernemingsraad eisten niettemin een verlenging van het plan met twee jaar tot 31 december 2005.

Zij vermoeden dat de grote klappen pas na 2003 zullen vallen. Gistermiddag bereikten NS Cargo en de bonden een compromis: het sociale plan loopt een half jaar langer en geldt tot 1 juli 2004.

Op 1 januari moet de fusie een feit zijn. Beide bedrijven gaan dan samen verder in de nieuwe onderneming Railion. (ANP)