Actie conducteurs tegen agressie

Een wilde actie van NS-personeel in Rotterdam en Amsterdam heeft vanochtend het treinverkeer in grote delen van de Randstad lamgelegd. Door de actie waren de dagelijkse files op de wegen langer dan gebruikelijk.

Conducteurs en machinisten van de NS hielden op het Centraal Station in Rotterdam tussen 4.30 uur en 9 uur een zogeheten werkoverleg uit protest tegen de toenemende agressie op de trein. Directe aanleiding vormde een incident, afgelopen woensdag, waarbij een conducteur en een agent van de spoorwegpolitie gewond raakten tijdens een handgemeen met zwartrijders.

De regionale directie van de NS in Rotterdam heeft naar aanleiding van dit incident en de dreiging van acties onder het personeel voor woensdag een werkoverleg uitgeschreven om over agressie te praten. Grote delen van het personeel in Rotterdam konden daar echter niet op wachten en hielden vanochtend al `werkoverleg'.

Het overleg was uitgeroepen door het anonieme Actiecomité Maatregelen Nu Rotterdam/Dordrecht/Hoek van Holland. NS-personeel in Amsterdam ging uit solidariteit met de collega's in Rotterdam vanochtend ook tot 9 uur in een werkoverleg, georganiseerd door het actiecomité Verontrust Amsterdams Treinpersoneel. De regio-directie in Amsterdam beloofde het personeel daarop ook deze week overleg te houden over agressie. De acties werden niet gesteund door de vakbonden.

Het actiecomité in Rotterdam maakte zijn wensen vanochtend kenbaar via pamfletten. Het eist `een tweede hoofdconducteur op agressietreinen', `zero-tolerantiebeleid', `lik-op-stukbeleid', `meer in- en uitgaanscontrole' en ,,een management dat continu zorgt voor voldoende personeel en adequate anti-agressiemaatregelen''.

De NS-directie in Rotterdam heeft begrip voor de gevoelens van het personeel, maar betreurt dat het personeel niet heeft gewacht tot woensdag, aldus een woordvoerder van de spoorwegen. Het werkoverleg van woensdag in Rotterdam zal volgens de woordvoerder geen nadelige gevolgen hebben voor de passagiers.

Door de acties in Amsterdam en Rotterdam werd ook het treinverkeer in andere steden ontregeld. De spoorwegen verwachtten vanochtend dat het treinverkeer tot na het middaguur problemen zou hebben. De acties hebben geleid tot langere files dan normaal. Na negen uur begonnen de files langzaam op te lossen.

HOOFDARTIKEL pagina 7