ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE TOP

Zonder pers, geen Eurotop. In het vrijwel nieuwe beurs- en congrescomplex in Helsinki liepen het afgelopen weekeinde volgens de Finse organisatie zo'n 2.000 journalisten rond uit 40 landen, het grootste deel daarvan schrijvende pers. De meer dan 100 omroepen die de top volgden hadden elk een verslaggever, een cameraman en een geluidsman naar de Finse hoofdstad gestuurd, die voortdurend enkele tientallen kilo's materiaal met zich meesleepten.

Beladen met camera, statief en microfoon trokken zij van persconferentie naar montagekamers en weer terug; en naar de speciale locaties die de organisatie had ingericht voor de `live stand-uppers', het gesprek voor de camera met de presentator in een studio. In de grote hal die voor de pers was ingericht waren dergelijke plekken langs twee wanden opgezet. Omroepen die een plek gereserveerd hadden konden daar - op een platform - de camera opstellen en via een satelliet een directe verbinding tot stand brengen met de studio in het land van herkomst. De zaal met, vooral schrijvende, journalisten diende als achtergrond.

Op de eerste verdieping van het complex had de organistie ook enkele hokjes neergezet voor dit doel. Verslaggevers konden de hal als achtergrond kiezen - voorzien van enorme `vlaggen' met daarop in levensgrote letters `Europe, into the new millenium' - of juist omgedraaid, tegen een eigen meegenomen decor (vaak het logo van de omroep) een `studiogesprekje' voeren.

Op de foto voeren verslaggevers van twee rivaliserende Turkse omroepen live-gesprekken met studio's in Ankara, om het kort daarvoor bekendgemaakte kandidaat-lidmaatschap van de EU van Turkije toe te lichten. De hokjes waren de favoriete plek van de BBC voor `live'-gesprekken met de studio, CNN koos meestal voor de grote perszaal als achtergrond omdat deze ,,dynamischer'' werd geacht. Een enkele omroep had ervoor gekozen van dure `live'-verbindingen af te zien. Maar om te bewijzen dat ze tóch ter plekke waren, stonden hun verslaggevers her en der in het complex voor een camera te praten. Hun materiaal werd later op de dag via een satelliet doorgestuurd.

(Foto Lehtikuva/ Markku Ulander)