Zwarte markt

De loting voor Euro 2000 morgen in Brussel zal supporters die kaartjes hebben gekocht voor EK-duels, duidelijk maken naar welke ploegen ze kunnen kijken. Hoe zit het met de zwarte markt?

Rob de Leede, voorlichter KNVB: ,,Wij zijn verantwoordelijk voor onze kaarten die we overigens pas morgen krijgen. De kaartverkoop is niet anders verlopen dan bij andere toernooien. Het publiek heeft genoeg mogelijkheden gehad om kaarten te bestellen. Niet elke supporter heeft een kaartje kunnen krijgen, maar dat is nu eenmaal niet te vermijden. Helaas zijn er altijd lieden actief op de zwarte markt. Zware straffen voor zwarthandelaren juichen wij toe.''

Rob Otjes, voorzitter supportersclub Oranje: ,,Wij hebben 35.000 leden en krijgen per wedstrijd 5.000 kaarten. Als het Nederlands elftal verder komt dan de eerste ronde kunnen we alle leden bedienen. Een sluitend systeem van kaartverkoop bestaat niet: er zullen altijd kaarten op de zwarte markt terechtkomen. Supporters kunnen hun kaartje verkopen waardoor er tickets in verkeerde handen kunnen komen. Maar als je een echte voetballiefhebber bent, verkoop je je kaartje niet. Als je er veel geld mee kunt verdienen? Nee, dan zou ik mijn kaartje nog niet afstaan. Natuurlijk is het jammer dat je plaats onbezet blijft als je ziek wordt, daar moet nog een oplossing voor worden gevonden. Eén ding is zeker: van de corruptie en vriendjespolitiek zoals tijdens het WK in Frankrijk zullen we in Nederland verstoken blijven.''

Richard van der Eijk, woordvoerder stichting Euro 2000: ,,Slechts voor een aantal wedstrijden zijn nog kaarten verkrijgbaar. Voor aanvang van het EK in Engeland was op dit tijdstip veertig procent van de kaarten verkocht, wij zitten al op negentig procent. Ons systeem van kaartverkoop is goed en beter dan in Frankrijk het geval was. Daar werden veel te veel kaarten aan Fransen gegeven. De zwarte handel is niet volledig controleerbaar, maar via veelvuldig uitgevoerde steekproeven proberen we het de handelaars zo moeilijk mogelijk te maken. Wat ik vind van ticketbemiddelingsbureau Cupido? Dat bedrijf wil handelen in EK-kaarten en zet mensen aan tot dingen die niet mogen. Cupido won in het verleden processen over kaarten die niet op naam stonden. De EK-kaarten staan wél op naam, waardoor Cupido een proces tegen ons altijd zal verliezen.''

Cupido van den Berg, eigenaar ticketbemiddelingsbureau Cupido: ,,Er zijn inmiddels ruim 400.000 kaarten verkocht aan het gewone publiek, en dat weet niet eens voor welke wedstrijd het kaarten gekocht heeft. Wat moet een Nederlander straks bij België-Tsjechië? En wat is er mis mee dat supporters mij bellen om kaartjes aan me te verkopen en bij mij informeren naar kaartjes voor andere wedstrijden? Ach, dat hele systeem van kaartverkoop zit slecht inelkaar. Waarom moesten supporters al een jaar tevoren kaarten bestellen? Uit respect voor Euro 2000 heb ik besloten niet te adverteren. Voetballiefhebbers weten me toch wel te vinden. De zwarte handel is niet tegen te houden, maar mijn werk is legaal. Euro 2000 moet niet gaan dreigen, want als ze een proces tegen me aanspannen, verliezen ze gegarandeerd. Of ik een slaatje wil slaan uit de kaartenhandel? Nee, ik ben gewoon een tickethandelaar die mensen het gewenste kaartje kan bezorgen.''

Jorg van der Meij, supporter Nederlands elftal: ,,Ik heb inmiddels kaarten besteld bij de Oranje supportersclub en moet nog horen voor welke wedstrijden ik kaarten heb gekregen. Ik houd er rekening mee dat ik ook achter het net kan vissen. Of ik dan bereid ben om de zwarte markt op te gaan? Absoluut, ik wil toch iets meepikken van Euro 2000. Als ik via de officiële weg geen kaarten kan krijgen, moet het maar op een andere manier. Ik ben ook best bereid om een flink bedrag neer te tellen. De zwarthandel is nauwelijks te voorkomen, sluwe handelaren zijn de KNVB en de politie altijd voor. Of ik het ticketbemiddelingsbureau Cupido ken? Jazeker. Ach, men moet dat bureau zijn gang laten gaan, het is toch geen crimineel bedrijf? Handel in kaarten vindt toch plaats, dan maakt het geen verschil of het nu om Cupido of om een ander bedrijf gaat.''