WTO wil draad weer oppakken

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft voor volgende week vrijdag zijn algemene vergadering in speciale zitting bijeengeroepen om de draad weer op te pakken na het mislukken van het ministersoverleg een week geleden in Seattle. WTO-woordvoerder Peter Ungphakorn zei gisteren in Genève dat het voornaamste agendapunt zal zijn hoe nu verder te gaan met het werk van de organisatie waarbij 135 landen zijn aangesloten.

Eerder deze week wees directeur-generaal Mike Moore van de WTO op de klemmende noodzaak om alle moeilijke en gevoelige punten die er nog liggen weer zo snel mogelijk aan te pakken in een poging de handelsbesprekingen nieuw leven in te blazen. De eind vorige week mislukte WTO-conferentie in Seattle was bedoeld om een nieuwe ronde van onderhandelingen te openen om handelsbelemmeringen in de wereld te verkleinen of weg te nemen. Diepe meningsverschillen tussen enerzijds de Verenigde Staten en andere grote agrarische exporteurs, en anderzijds de Europese Unie, Japan en Zuid-Korea die hun boeren willen blijven beschermen, spelen daarbij een rol.

Verder waren ontwikkelingslanden woedend over de Amerikaanse eis dat ook arbeidsvoorwaarden moeten worden meegenomen bij de vrijhandelsbesprekingen. Deze meningsverschillen speelden vorige week tegen een achtergrond van gewelddadige anti-WTO-demonstraties. Betogers uit de hele wereld wilden daarmee aangeven dat de WTO een meer open organisatie dient te worden met meer aandacht voor het milieu en voor gezondsheidskwesties. Gezien alle problemen wordt betwijfeld of de WTO er volgende week in zal slagen het WTO-overleg te herstarten. (AP)