VS beschuldigt Chinese fysicus van spionage

De Amerikaanse regering heeft om de fysicus Wen Ho Lee, die dit voorjaar op verdenking van spionage werd ontslagen bij het nucleaire laboratorium in Los Alamos, in staat van beschuldiging gesteld. Lee heeft volgens de aanklacht nucleaire geheimen ontvreemd uit een computer van het laboratorium.

De openbare aanklager kan niet bewijzen dat Lee de informatie heeft doorgespeeld aan China, zoals aanvankelijk werd aangenomen. Lee is in Taiwan geboren, maar heeft de Amerikaanse nationaliteit. Hij was de belangrijkste verdachte in een grootscheeps onderzoek van de FBI naar vermeende diefstal van nucleaire geheimen door China. Recente rapporten van de Senaat en het Witte Huis verwijten de FBI en het ministerie van Justitie dat zij hun onderzoek teveel hebben geconcentreerd op Lee en het laboratorium in Los Alamos. (AP)